Dodik i Čović dogovorili postizbornu koaliciju

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 15. Svibanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Zbog toga što nije izmijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica BiH traži partnere prije izbora kako bi ostvario sigurnu pobjedu, rekao je Dragan Čović.

Čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik i Dragan Čović, najavili su koaliciju te dvije stranke nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini, raspisanih za 7. listopada, prenosi Fena.

Njih su dvojica takvu potvrdu dali nakon sastanka u ponedjeljak u Mostaru, rekavši kako na izborima očekuju "veliku pobjedu dvije stranke".

Čović je potvrdio da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na razini države poslije izbora.

'Partneri za sigurnu pobjedu'

Zbog toga što nije izmijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine, rekao je Čović, HDZ BiH sada traži partnere prije izbora kako bi u listopadu ostvario sigurnu pobjedu.

"Izborni zakon se nije izmijenio i što se tiče HDZ-a BiH i partnera koji će biti s nama u vlasti, moramo se dalje organizirati da apsolutno dobijemo izbore i da onda u miru čekamo implementaciju izbornog rezultata i uspostavu vlasti bez ikakve krize na razini Bosne i Hercegovine", naglasio je Čović.

Dodik je rekao da SNSD sa svojim partnerima "očekuje najveću pobjedu do sada".

I njemu je žao, kako prenosi agencija Beta, što nije došlo do izmjena Izbornog zakona te apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

Dodik: Erdogan se previše miješa

"Bosna i Hercegovina može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike", rekao je Dodik.

HDZ BiH zastupa princip da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda ne treba biti izabran većinskim glasovima Bošnjaka kao ranije, kada je izabran Željko Komšić, ukazuje Beta.

Upitani o dolasku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo, čiji je posjet najavljen za 20. svibnja, Dodik je kazao da je Erdogan "veliki državnik, ali se previše miješa u unutrašnja pitanja u Bosni i Hercegovini", dok Čović nije htio komentirati taj događaj.

Izvor: Agencije

Pročitano 365 puta Posljednja izmjena dana: 15. Svibanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas