OVO JE FAMOZNI PLAN B: Čović i Dodik dogovorili koaliciju koja će birati bošnjačkog partnera u vlasti!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 15. Svibanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, u razgovoru za Večernji list, u julu prošle godine, kazao je da će SNSD i HDZ nakon izbora 2018. godine određivati ko će biti bošnjački partner u vlasti, o čemu je, kako je kazao, već razgovarao sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Dodik je tada jasno naznačio da to ni u kom slučaju neće biti SDA i njen lider Bakir Izetbegović.

Ono što je Dodik nagovijestio u julu prošle godine, danas je formalizirano u Mostaru na sastanku strateških partnera i saveznika, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Naime, Dodik i Čović rekli su danas nakon sastanka u Mostaru da su ove dvije stranke dogovorile koaliciju nakon predstojećih izbora, na kojima očekuju veliku pobjedu.

Čović je pojasnio da je "plan B", koji je ranije pominjao zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona, zapravo stvaranje uvjeta za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora.

"Da smo uradili izmjene i osigurali da jedan narod drugom ne može birati predstavnike, onda bismo ležernije išli u kampanju, a onda bi koalicije izgledale drugačije, a pošto se to nije dogodilo, mi kroz `plan B` moramo drugačije sagledati naša koaliranja kako bi osigurali uvjerljivu pobjedu", dodao je Čović, aludirajući na prekid koalicione suradnje s SDA koju namjerava "kazniti" zbog izostanka dogovora oko izmjena Izbornog zakona.

Ova S-H koalicija, pored ostalog, podrazumijeva i Dodikov poziv Srbima u Federaciji BiH da na predsjedničkim izborima glasaju za Dragana Čovića. Riječ je o najmanje 50 hiljada glasova koji bi, prema nekim analizama, mogli presudno utjecati na ishod izbornog duela Dragana Čovića i Željka Komšića.

Jasno je da će Dodik i Čović pokušati nakon izbora 2018. godine iz vlasti istisnuti SDA, no to mogu ičiniti samo pod uvjetom da SDA ne osvoji dominantan broj glasova bošnjačkih birača.

Autor: A.M. | Slobodna Bosna

Pročitano 162 puta Posljednja izmjena dana: 15. Svibanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas