Izetbegović: Čović se izvinio Matvijenko

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 26. Travanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je njene izjave u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je rekla da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Dotakli smo se i tema koje je gđa Matvijenko rekla u svom obraćanju u Domu naroda. Ja sam joj u uvodu rekao da su to osjetljive stvari, kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, jer Bosna i Hercegovina dobro pazi šta će reći", kazao je Izetbegović.

dodao je da ih je Matvijenko pitala koja je pretpostavka kada može doći do situacije da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu.

"Ja sam rekao da to nije stvar vremena, to je stvar sazrijevanja. Nemamo ispunjene uslove od strane samog PIC-a i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u Bosni i Hercegovini. Tada će trebati umjesto međunarodnih mehanizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara. Naveo sam postupke predsjednika RS-a jer, ako ćete nagraditi ratnog zločinca, Radovana Karadžića, onda ste poslali mladim ljudima u RS-u poruku da je taj čovjek radio dobar posao. Ako ćete povratnike koji se vrate svojim kućama u Podrinje uvrijediti i reći da su okupatori Podrinja u svojim avlijama iz kojih su bili istjerani zbog genocida, ako ćete 12 ili 13 posto Bošnjaka u RS-u, unatoč jasnim odredbama zakona koji traži proporcionalnu zastupljenost u zapošljavanjima u institucijama svesti na jedan ili dva posto, onda je daleko od toga da možete reći da je situacija zrela za odlazak OHR-a", naveo je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je kazao da su ga upitali jesu li i druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine imala takav stav.

"Nažalost, g. Čović je imao potpuno suprotan stav. On se izvinio gđi Matvijenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu odu iz Bosne i Hercegovine i da će tek tada Bosna i Hercegovina biti suverena država", rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Reakcija SAD-a

Nakon obraćanja predsjednice Vijeća Federacije ruske skupštine Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini saopćila je da je opredijeljenost SAD-a za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu, multietničku državu i njenu euroatlantsku budućnost dobro poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja.

"Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Matvijenko ne zaslužuju posebno komentarisanje", rečeno je Feni iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Naglašavaju i da Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini također je reagovao na izjavu Matvijenko o tome da je vrijeme da OHR ode iz te države.

"Rusija je članica Vijeća za provedbu mira i više puta jasno je izjavila da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje i mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", komentar je Ureda visokog predstavnika za Fenu.

Saopćeno je i da su uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika definisani na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u februaru 2008, poznati pod nazivom "Program 5 + 2", i dalje na snazi i da se nisu izmijenili.

Poruke Matvijenko

U obraćanju delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Matvijenko je rekla da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Dodala je da se SAD neprijateljski odnosi prema Rusiji te kritikovala Crnu Goru zbog ulaska u NATO.

Pozvala je na poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma, koji bh. entitetima daje široku autonomiju.

"Rusija je dosljedna u stavu da se organima vlasti u Bosni i Hercegovini i entitetima predaju pune odgovornosti za događanja u državi i skorašnje zatvaranje mehanizma visokog predstavnika [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini]. To zemlju čini protektoratom, što nije zabilježeno u današnje vrijeme, te usporava opći napredak bosanskog uređenja. Jednostavno, to ponižava narode u Bosni i Hercegovini, koji trebaju sami odlučivati o svojoj sudbini, sudbini svoje zemlje", rekla je Matvijenko.

Iznijela je i stav Rusije po kojem je neophodna reforma Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine kako bi bili efikasniji i nezavisniji, a da nametanje međunarodnih recepata ne može dovesti do kompromisa.

Izvor: Agencije

Pročitano 194 puta Posljednja izmjena dana: 26. Travanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas