'Devedesetka' ukorila Raguža zbog glasa 'protiv' transparentnijeg izbornog glasanja; On tvrdi da to nije 'korak unazad'

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 18. Travanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što je danas glas izaslanika HDZ 1990 Martina Raguža u Domu naroda BiH presudio u korist SNSD-a i HDZ-a BiH, a u svezi njihovog stava da se odgodi izjašnjavanje o izmjeni Izbornog zakona koje podrazumijevaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces kojim bi se osigurali transparentniji izbori, stigla je vrlo znakovita reakcija iz Raguževe stranke HDZ-a 1990. Raguž je ranije podržavao izmjene, no sada je glasovao drukčije.

Iz HDZ 1990 ističu da će podržati tehničke izmjene Izbornoga zakona te da su svi članovi te stranke dužni podržati stranačke odluke.

"Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici odgodio je za 26.04 2018..god. izjašnjavanje o prijedlogu izmjena Izbornoga zakona,,u javnosti već prepoznatljivoga kao “”Zakon o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona”.
Budući je HDZ 1990 od svog utemeljenja do danas u svakom izbornom ciklusu na vlastitoj koži osjetio sto znači kada o rezultatima izbora odlučuju birački odbori i kutije sa glasačkim listićima, a ne iskazana volja građana, neupitna je naša spremnost da kao stranka podržimo sve tehničke izmjene koje će voditi povećanju transparentnosti izbornoga procesa.
HDZ 1990 s ostalih dvanaest stranaka podržava tehničke izmjene Izbornoga zakona koje su u više navrata u ovom obliku predlagane od Središnjega izbornog povjerenstva! Svi članovi HDZ 1990 dužni su podržati stranačke odluke", stoji u njihovom priopćenju.

Potez Martina Raguža, između ostalih, kritizirao je i Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.  "Svako odugovlačenje uvođenja novih tehnologija u izborni proces predstavlja i davanje vremena i prostora za nove izborne krađe. Svi znamo da HDZ i SNSD miniraju usvajanje ovih izmjena jer se plaše poštenih izbora. Sada im se u razvlačenju i odugovlačenju tog procesa pridružio i Martin Raguž. On, doduše, često mijenja mišljenje, od sjednice do sjednice. Možda na idućoj sjednici podrži, ali trebao je biti svjestan da nas svako odgađanje usvajanja ovog zakona udaljava od sprječavanja izbornih krađa i da je ovim učinio ogromnu uslugu HDZ-u i SNSD-u", kazao je Arnaut.

S druge strane, u intervjuu za Vijesti.ba, objašnjavajući svoju podršku zahtjevu HDZ-a BiH i SNSD-a, Raguž je kazao:"U raspravi sam rekao da očekujem da ove institucije ne samo daju formalnu podršku, nego i preuzmu dio odgovornosti, a kako bi se omogućila reforma izbornog procesa koja će poštovati svaki glas i transparentnost izbornog procesa. Također, rekao sam da treba ići korak dalje prema tim institucijama, a ne samo čekati formalni odgovor. Kako očekivati da se uradi, u našim okvirima radikalna reforma predložena ovim zakonom, u smislu kvantiteta promjena načina glasanja, načina organizacije, tehnoloških inovacija i kadrovske edukacije, ako sve institucije ne preuzmu svoj dio odgovornosti koji im po Ustavu i zakonu pripada, te omoguće da napravimo iskorak u odnosu na ova negativna izborna vremena i cikluse", kazao je on.

Naglasio je kako "misli da ovo ne bi trebao biti korak nazad".

"Naprotiv, potrebno je da svi damo doprinos kako bismo poslije izbjegli upitnike i konstatacije da je određena odluka usvojena, a da je nije moguće realizirati. Želim da svi stvorimo svijest i javnu percepciju o tome koliko je ovo sveobuhvatan zahvat i koliko traži da sve institucije, uvjetno rečeno, podmetnu leđa kako bi se moglo ući u taj proces". kazao je on.

Pojednostavljeno kazano, čini se da je Raguž glasovao protiv zbog drugih aktera koji bi, izglasavanjem izmjena ovog dijela Izbornog zakona, ne bi mogli ispoštovati svoje obveze. No, sve glasniji su komentari da ovo nije Ragužev prvi sličan "manevar", no više je nego jasno kome je upućena kritika iz njegove stranke.

Izvor: republikainfo.com

Pročitano 267 puta Posljednja izmjena dana: 18. Travanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas