ERDOGAN ODABRAO STRANU: Vojna intervencija je ispravna stvar

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 15. Travanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako njegova zemlja smatra ispravnom vojnu intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske u Siriji.

Erdogan se obratio na Kongresu stranke pravde i razvoja (AK Parti) održanom u istanbulskoj četvrti Fatih, a tom prilikom se osvrnuo na jutrošnju operaciju SAD i saveznika u Siriji.

“Operaciju smatramo ispravnom”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je uputio poziv cijelom svijetu da se ogromni resursi ne koriste za nuklearne i konvencionalne projekte naoružavanja, već da se ti izvori koriste za dobrobit čovječanstva.

“Pozivam cijeli svijet. Dođite da stavimo na sto i razgovaramo o budućnosti svakog oružja, hemijskog, konvencionalnog, oružja za masovno uništenje. Dođite, neka posljednja kriza u Siriji ne bude povod da se ogromni resursi prenose za nove nuklearne i konvencionalne projekte naoružavanja, već da se te mogućnosti koriste za dobrobit čovječanstva”, poručio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Assadov režim sada je shvatio da pritisak i nehumani napadi na opoziciju neće ostati bez odgovora.

“Naravno da nije moguće odobriti stanje u kojima se nalaze djeca pogođena hemijskim oružjem. Onaj ko je za to odgovoran, treba polagati račun. Režim je na ovaj način vidio da pritisci i nehumani napadi na opoziciju neće ostati bez odgovora”, poručio je Erdogan, govoreći o vojnoj intervenciji u Siriji.

Dodao je također kako se, nažalost, u Siriji igra jedna potpuno druga igra.

“Ono što se radi u Siriji, najprije je šutnja na nasilje tamošnjeg režima, zatim pružanje podrške ispod ruke jednoj terorističkoj organizaciji, zatim realizovanje projekta sa drugom terorističkom organizacijom. Niko to ne može zanemariti, mi smo o tome uvijek govorili i upozoravali. Mi smo već odavno shvatili o čemu se radi. Ako se vodi borba protiv ISIS-a, mi je vodimo. Mi smo u sklopu ofanzive Štit Eufrata neutralizirali 3.000 pripadnika ISIS-a”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Među zemljama koje imaju aktivnosti u Siriji, Turska je danas jedina snaga koja regiju koju kontroliše ponovo čini mogućom za život”,poručio je Erdogan.

Erdogan je rekao kako će danas obaviti razgovor sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, te da bi danas i sutra trebao obaviti razgovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, zatim sa zvaničnicima SAD-a.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Doumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Pročitano 117 puta Posljednja izmjena dana: 15. Travanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas