IZGRADNJA PELJEŠKOG MOSTA VISI U ZRAKU: Strabag najavio novu tužbu a iza svega stoji - Bakir Izetbegović!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 15. Travanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagrebački Jutarnji list piše kako će austrijska tvrtka Strabag ponijeti novu tužbu protiv Hrvatske zbog tendera na kojem je izgradnja Pelješkog mosta povjerena kineskoj kompaniji, a pojedini sugovornici Jutarnjeg tvrde da iza svega stoji lider SDA, Bakir Izetbegović, koji se snažno protivi izgradnji Pelješkog mosta.

Austrijska tvrtka Strabag i konzorcij koji čine talijanski Astaldi i turski Ictas tokom sljedećih će nekoliko dana Upravnom sudu podnijeti tužbe protiv odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koja je odbila njihove žalbe na odabir kineske kompanije China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, saznaje Jutarnji list.

Tvrtke će žalbe podnijeti svaka zasebno, a Strabag će od Upravnog suda zatražiti donošenje privremene mjere kojom bi se do odluke suda odgodilo potpisivanje ugovora između Hrvatskih cesta i kineske kompanije te izvršenje ugovora.

Bude li Upravni sud donio privremenu mjeru, planirani radovi na gradnji Pelješkog mosta mogli bi biti zaustavljeni na razdoblje od četiri mjeseca pa čak do dvije godine. 

Ako bi sud o žalbi Strabaga odlučivao po hitnom postupku, cijeli bi proces mogao trajati između 4 i 6 mjeseci. U suprotnom, postupak bi trajao između godine i pol i dvije godine.

Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako je razlog za traženje donošenja privremene mjere moguća šteta koja prijeti Hrvatskoj zbog činjenice da postupak nije proveden u skladu sa zakonom ili direktivom, što u konačnici može rezultirati oduzimanjem bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila za ovaj projekt. U ovom slučaju riječ je o oko 1,7 milijardi kuna. Bude li DKOM podnio žalbu Višem upravnom sudu na ovakvu eventualnu odluku Upravnog suda, ona ne bi odgodila primjenu privremene mjere. 

U slučaju da sud odbije izdati privremenu mjeru, postoji nekoliko pravnih scenarija koje Strabag može pokrenuti, tvrde hrvatski pravni stručnjaci. Hoće li talijanski Astaldi i turski Ictas također podnijeti zahtjev za privremenom mjerom, u ovom trenutku nije poznato. Eventualno izdavanje privremene mjere ne bi samo zaustavilo sve radove na mostu na određeno vrijeme nego bi moglo ugroziti finansiranje gradnje od Evropske komisije, što je najveća opasnost u slučaju donošenja takve odluke.

Pojedini sugovornici Jutarnjeg misle da sve ovo ima i politički kontekst. Naime, Strabag u Bosni i Hercegovini, zajedno s tvrtkom Euro-Asfalt, gradi nekoliko dionica 5C koridora, a nedavno su dobili 100 miliona eura vrijedan posao gradnje dionice Počitelj - Zvirovići. Vlasnik je jedan od najutjecajnijih poslovnih ljudi u BiH kojeg se pak povezuje s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH i jednim od glavnih protivnika gradnje Pelješkog mosta, piše Jutarnji list.

Pročitano 125 puta Posljednja izmjena dana: 15. Travanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas