Analitičari: Čović kalkuliše između Beograda i Zagreba

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 21. Veljača, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića optužuju da više radi za srpske nego za hrvatske interese u Bosni i Hercegovini. Bliži je Beogradu nego Zagrebu. Tokom nedavne službene posjete Hrvatskoj srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvoreno je poručio da su odnosi Srbije sa političkim predstavnicima Hrvata u BiH izuzetni. 

„Dragan Čović je rado viđen gost u Srbiji, i uvijek je dobrodošao", rekao je Vučić u Zagrebu. S druge strane Srbija i Hrvatska se ne mogu pohvaliti nekim posebnim odnosima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je tokom tog susreta izjavila: „Odnosi su bremeniti poviješću i danas se nismo doticali i o njoj nismo razgovarali. Ona nas priječi da odnose dvije države nazovemo prijateljskim.“

Ivica Đikić u kolumni za Al Jazeeru piše kako se u Zagrebu tokom Vučićeve posjete dogodio politički show Aleksandra Vučića,  „u kojem su najviši predstavnici hrvatske vlasti, uključujući i Grabar-Kitarović, ispali statisti, jer naprosto nisu dorasli političko-dramskom talentu najmoćnijeg Srbina i jer nisu znali što žele postići tim susretom: štoviše, premijer Andrej Plenković i njegova vlada praktički su opstruirali Vučićev posjet.“

Hrvatski filozof i analitičar Žarko Puhovski u komentaru za Patriju također govori o paradoksu da je hrvatska strana u BiH jako vezana uz Dodika, dok istovremeno Hrvatska ima potpuno drugačije stavove prema predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska.

„Dodik je sigurno autoritet za hrvatsku stranu u Bosni i Hercegovini. U to nema spora. I to dovodi Hrvatsku u neugodnu poziciju, jer bi s jedne strane htjela biti protiv Dodika, a s druge strane ne mogu biti protiv „svojih“ u Bosni i Hercegovini“, kaže Puhovski.

Dio analitičara, pak, podsjeća da nikada ne treba zaboraviti ni na političke strukture u Srbiji i Hrvatskoj koje imaju pretenzije da podijele Bosnu i Hercegovinu, pa se i odnosi službenog Zagreba i Beograda vrlo lako mogu poklopiti u tom pogledu. Takva politika zagovarana je ne samo 40-ih godina između Cvetkovića i Mačeka. Ona je vrlo jasno nastavljena i tokom 90-ih godina između prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Vrlo je osjetna i danas, jer se Hrvatska često miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, kao što se podjednako miješa i Srbija preko političkih predstavnika Srba u BiH.   

Neki od autoriteta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pribojavaju i nametanja novog sukoba između Bošnjaka i Srba, kojeg bi hrvatski političari u BiH iskoristili za ponovno oživljavanje ideje Herceg Bosne u njenom punom kapacitetu. To bi domaćoj i međunarodnoj javnosti predstavili kao jedini način zaštitite Hrvata u BiH. Slično je urađeno i tokom posljednjeg rata u BiH. Čelnici te Herceg Bosne osuđeni su dvije decenije kasnije pred Haškim sudom za ratne zločine, ali HDZ ni tada nije odbacio takvu ideologiju. Stotine Hrvata srednje Bosne i Bosanske Posavine bili su direktna žrtva te politike.

Odgovor na to zbog čega Dodik i Čović sinhronizirano rade na slabljenu BiH, dok bošnjačka strana, opterećena unutarnjim podjelama nema snage da im se suprotstavi, može ležati u činjenici da bi i jednom i drugom kod vlastitog naroda homogene etničke jedinice poslužile kao alibi za finansijski kriminal koji im se stavlja na teret. Aktuelnu islamofobiju i pritsak na Bošnjake pokušavaju samo dodatno komercijalizirati.

„Uvijek će postojati sumanuti umovi, zaslijepljeni nacionalizmom i obasjani kriminalom, koji će maštati o novim granicama, novim ratovima, jer to je ambijent koji njima najviše odgovara. Ali, posao i obaveza zdravih, normalnih, demokratski opredijeljenih ljudi, političara i građana, i u Srbiji i u Bosni i svuda u regionu, jeste da ti sumanuti snovi nikada ne postanu stvarnost“, ocijenio je u jednom od novinskih intervjua Zoran Živković, bivši premijer Srbije, danas predsjednik Nove stranke. | A.A.

Pročitano 143 puta Posljednja izmjena dana: 21. Veljača, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas