FRA IVO MARKOVIĆ: "Nekorektno je i neukusno što Čović ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom uvjetuje Izbornim zakonom i Herceg Bosnom"

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 20. Veljača, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

"On sada uvjetuje ugovor države BiH s Islamskom zajednicom s prihvaćanjem izbornog zakona, odnosno to njemu konkretno znači očuvanjem Herceg-Bosne, a nakon što su ti ugovori potpisani s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. To je politički nekorektno, društveno nekulturno, ljudski neukusno.

Opstruiranje potpisivanja ugovora između Islamske zajednice Bosne i Hercegovine sa državom Bosnom i Hercegovinom od strane Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića za Vijesti.ba komentarisao je fra Ivo Marković. 

Fra Marković ističe da je riječ o demokratskom uređenju odnosa između države i vjerskih zajednica, te da su pri tome važna načela koja je nužno uvažavati.

"Prvo vjerske zajednice su dijelovi društva i nijedna se ne smije teokratično nametati s elementima državne religije, dakle moraju biti ravnopravne. Drugo, društvo-država mora imati definirane interese prema vjerskim zajednicama po čemu su one važne za cjelinu društva – državu, a očito su važne jer socijaliziraju temeljne ljudske vrijednosti bez kojih nijedno društvo ne može biti zdravo. Zato će zdravo društvo – država poštivati vjerske slobode i pomagati vjerskim zajednicama da neometano vrše svoju misiju, primjerice davati im na raspolaganje vlastite školske, medijske, infrastrukturne sustave u kojima će lakše ostvarivati svoju misiju", ocijenio je fra Marković.

Smatra da našemu trenutnom bosanskohercegovačkom društvu ta se načela se krše.

"Nacionalne stranke nastoje iskoristiti religije za vlastitu ideološku potku čime politiziraju religije, degradiraju svetu misiju religija, a to obilato čine kroz postavku vjeronauka u školskom sustavu, kroz medije, privilegiranu pomoć itd. Bilo bi mudro da se vjerske zajednice same odupru toj politizaciji, ali to je teško očekivati zbog teokratskih tendencija u našim tradicionalnim religijama. Također pozivan izlaz bio bi da država prihvati uzajaman dogovor vjerskih zajednica o odnosima s državom", rekao je fra Marković.

Uz te sve probleme sada se nađe jedan Čović koji problem odnosa države i vjerskih zajednica prebacuje u posve drugačije područje političkih sukoba, dodaje Fra Marković.

"On sada uvjetuje ugovor države BiH s Islamskom zajednicom s prihvaćanjem izbornog zakona, odnosno to njemu konkretno znači očuvanjem Herceg-Bosne, a nakon što su ti ugovori potpisani s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. To je politički nekorektno, društveno nekulturno, ljudski neukusno. U redu je ako ima primjedbi za stanovite elemente integracije jedne religije u društveni sustav, to se rješava dogovorom, ali igrati se tako s jednom vjerskom zajednicom u BiH na susretištu religija i civilizacija, a iza koje osjetljivo stoji više od milijarde ljudi u najmanju ruku je neodgovorno.  O tome bi se po načelima uloge religija u društvu kao vrste moralnog korektiva trebali izjasniti službeni predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve", zaključio je fra Ivo Marković u izjavi za Vijesti.ba.

Pročitano 117 puta Posljednja izmjena dana: 20. Veljača, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas