TADIĆ NAPAO VUČIĆA 'Nije normalno zalagati se za pomirenje s Hrvatskom, a s druge strane nabavljati oružje i prijetiti'

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 13. Veljača, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je u ponedjeljak srpsko-hrvatske odnose "temeljnima za funkcioniranje regije" i poručio da je "politika isprika" veoma važna, podsjetivši kako su u vrijeme njegova mandata odnosi između dviju država bili "neusporedivo bolji nego danas".

"Ono što smo u vremenu mog mandata Ivo Josipović (bivši predsjednik Hrvatske) i Jadranka Kosor (bivša hrvatska premijerka) učinili bilo je neusporedivo bolje od odnosa danas. Odnose danas ponovo pokušavamo graditi, a ti odnosi su temeljni za funkcioniranje regije", rekao je Tadić za regionalnu N1 komentirajući današnji posjet srbijanskog šefa države Hrvatskoj.

Tadić kaže kako "u vrijeme prethodne vlasti nije bilo histerije oko odlaska u Hrvatsku", a komunikacija između čelnika dviju država bila je na drugačijoj razini i "bez zapaljivih izjava", dok se danas "na obje strane pridonosi toj atmosferi".

Bivši srbijanski predsjednik kaže kako "nije normalno" zalagati se za pomirenje s Hrvatskom, a nabavljati oružje i implicirati "prijetnje Hrvatskoj oružjem dugog dometa".

"Morate pokazati da ste za politiku pomirenja, a način na koji naoružavate vojsku mora biti sukladan mirovnoj politici... Ne mogu agresivci i nacionalisti pridonijeti miru, to je temeljni problem", poručio je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije smatra da Vučić ne vidi koje su vrijednosti politike isprika i da je to "problem politike koju (Vučić) vodi".

"Proći će još mnogo godina dok ne shvati zašto je politika isprika važna. Problem je kad političar koji je doprinosio ratnom huškanju ne vidi da je politika isprika potrebna kako bi se pridonijelo normaliziranju odnosa", naglasio je Boris Tadić, ocijenivši ispriku "elementarnom ljudskom reakcijom".

"To je fundamentalni doprinos politici pomirenja, to nije nikakvo ponižavanje nacije. Tko to ne razumije, ne razumije ni svrhu politike", naglasio je bivši srbijanski predsjednik.

Tadić je ustvrdio i da srpsko-hrvatske odnose opterećuju pitanja granica i nestalih, te da je tijekom njegova mandata s vodstvom Hrvatske napravljen sličan dogovor današnjem, ali je uslijedila promjena vlasti i ništa od dogovorenog nije provedeno.

"Iznimno je važno i teško pitanje za obje zemlje razgraničenje na Dunavu. Ni naša niti hrvatska javnost nisu dovoljno upoznate da je to pitanje trebalo biti 'zaleđeno' do ulaska Srbije u EU ili da ga se podvrgne arbitraži. To smo pitanje mogli ostaviti iza sebe još  2012. godine", rekao je Boris Tadić, komentirajući današnje razgovore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu.

Izvor: direktno.hr

Pročitano 146 puta Posljednja izmjena dana: 13. Veljača, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas