POZITIVNI SIGNALI IZ BRISELA: "Otvoriti Balkanu vrata EU da se ne ponovi prošlost"

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 13. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prilikom preuzimanja mandata 2014. godine, Jean-Claude Juncker "ohladio" je Balkan riječima da neće biti skorog prijema novih članica i time zatvorio debatu o daljem proširenju Unije. No, Juncker odnedavno šalje drukčije signale, a to je potvrdio i nakon susreta s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim poslije zajedničke sjednice Evropske komisije i bugarske vlade.

"Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zaprijetila opasnost da Evropa ponovo bude svjedok "tamošnjih nesretnih događaja iz 90-ih godina", upozorio je u Sofiji predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Ja, dakle, nikako ne bih želio da se suočimo s takvim zbivanjima", rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim poslije zajedničke sjednice Evropske komisije i bugarske vlade, kojom je ozvaničeno bugarsko predsjedavanje EU u idućih šest mjeseci.  

Juncker je naveo da ranije jeste objasnio da "do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, dakle do 1. januara 2020, neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uslovi za to", ali je istakao da će se "na tome raditi".  

"Tokom rada iduće Evropske komisije i Evropskog parlamenta moći ćemo ciljano da se posvetimo toj problematici", dodao je on.  

Juncker je rekao da će posjetiti zemlje Zapadnog Balkana da bi vidio kakva su očekivanja u tim zemljama.  

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsjedavajuća EU, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji će 17. maja održati susret na vrhu EU-Zapadni Balkan.  

"Ali je krajnje važno da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svjedoci nesretnih događaja iz 90-ih godina", rekao je predsjednik Evropske komisije.  

Za Evropsku komisiju je najvažnije, kazao je Juncker, da se poboljšaju saobraćajne i druge veze EU sa Zapadnim Balkanom i u pravcu Turske.  

"Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU", rekao je Juncker.  

On je ocijenio da budžet EU mora biti povećan s jedan na 1,1 posto bruto domaćeg dohotka Unije da bi se ostvarilo sve što su proteklih godina postavili kao ciljeve Evropska komisija, Evropski parlament i članice EU.  

Odgovarajući na pitanja novinara, čelnik Evropske komisije je objasnio da približavanja EU i Turske "ne može biti sve dok su novinari u turskim zatvorima" i naglasio da se Turska u posljednje vrijeme svojim postupcima i politikom "sve više udaljava od Evropske unije".  

Bugarski premijer Borisov je rekao da je Turska najveći susjed EU i da je važno da se održi i djeluje sporazum EU-Turska o zaustavljanju ilegalne imigracije.

Izvor: Slobodna Bosna

Pročitano 140 puta Posljednja izmjena dana: 13. Siječanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas