PANIKA U SRBIJI I RS: "Amerikanci grade vojnu bazu u Brčkom, žele podijeliti RS na dva dijela!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 06. Prosinac, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

"Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson tvrdi da SAD u Brčkom prave vojnu bazu. Odatle mogu da Republiku Srpsku preseku napola, upozoravaju stručnjaci", piše beogradski tabloid Informer blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Informer piše kako Sjedinjene Američke Države planiraju da izgrade veliku vojnu bazu u Brčkom, "iako je već imaju nedaleko odatle u Tuzli", piše Informer, citirajući srpsk vojne stručnjake koji smatraju "da je ovaj plan jako opasan po Srbe jer bi Amerikanci iz baze u Brčkom mogli da kad god požele, Republiku Srpsku preseku napola"! 

Predsjednik RS Milorad Dodik, upitan da prokomentariše ove najave, kaže da treba odlučno odbaciti bilo kakav prijedlog da se na prostoru BiH gradi američka ili NATO baza.

Njihovo vojno prisustvo ovdje je dovoljno dugo da danas treba razgovarati o demilitarizaciji BiH, a ne o dodatnoj militarizaciji. Da bi neko odlučivao o Brčkom, odluku moraju donijeti organi BiH. Uvjeren sam da od toga nema ništa, jer Predsedništvo BiH ne može da donese takvu odluku budući da je Skupština RS donijela odluku o vojnoj neutralnosti. Brčko je distrikt i zajedničko je vlasništvo dva entiteta, ono nije u vlasništvu BiH - rekao je Dodik za "Informer".

Analitičar Aleksandar Pavić upozorava da ovo liči na "tihu okupaciju" srpskog etničkog prostora.

- Ako se Vilsonov predlog pogleda u kontekstu njegove prethodne ideje da se baza Bondstil na Kosovu pretvori u stalnu američku bazu, ovo jeste najava vojne okupacije etničkog srpskog prostora pod izgovorom "mira, stabilnosti, evroatlantskih integracija i demokratizacije". Baza u Brčkom bila bi direktno uperena protiv RS jer bi je podelila na dva dela, a bila bi u funkciji ukidanja Srpske i unitarizacije BiH. Vilson ne govori napamet, već deluje po matrici u sklopu agresivnih NATO planova prema Rusiji... - citira Pavića Informer.

Analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara smatra da Atlantski savet ne donosi odluke u ime Amerike.

To je praktično nevladina organizacija. S druge strane, Brčko je kondominijum u BiH, odnosno teritorija koju snažnu čuvaju oba entiteta, a nijedan ne može da je prisvoji. Dakle, Brčko nikako ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti Republike Srpske - podsjeća Kozomara.

Njegov kolega Radomir Nešković, međutim, naglašava da NATO po Dejtonu ima pravo na baze u BiH.

Republika Srpska bi eventualnim otvaranjem NATO baze u Brčkom bila spriječena da se odvoji od BiH. Ipak, NATO ima pravo da je osnuje - zaključuje Nešković.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski napominje da je Brčko distrikt neka vrsta enklave između dva dijela Republike Srpske i da bi vojna baza u ovom gradu bila veliki problem.

- Ta nova vojna baza ne mora biti velika. Dovoljno je da tamo imate 150 vojnika i nedodirljivi ste. Niko ne sme na vas, a možete u bazu da prihvatite snage iz Hrvatske koja je članica NATO. Oni bi samo prešli preko mosta, ušli u Brčko i razdvojili Srpsku na dva dela, sve uvijeno u oblandu savezničkih odnosa. Ovo jeste jasna poruka Vašingtona upućena Banjaluci, koja realno malo šta može da uradi ako SAD odluče da se tu instaliraju - objašnjava Lazanski. | SB

Pročitano 537 puta Posljednja izmjena dana: 06. Prosinac, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas