Izetbegović: Spreman sam i na rat, Hrvati neće dobiti treći entitet!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 13. Studeni, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik najveće bošnjačke stranke, SDA, sredinom listopada u intervjuu za DW govorio je o budućnosti BiH, o odnosu prema Republici Srpskoj, zahtjevima Hrvata u BiH, te euro-atlantskom putu BiH.

Spreman i na rat da obrani BiH

U razgovoru za DW Izetbegović je kazao da će raditi ono što i svi domoljubi u ovoj zemlji.

“Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992. – 1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Bakir Izetbegović na pitanje o tome što će uraditi ukoliko Republika Srpska raspiše referendum o odcjepljenju.

“Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovno rata, je na našoj strani. Dakle, imati ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne dogodi”, rekao je Izetbegović.

“Mislim da će masa u slučaju takvoga scenarija bitim naravnom na strani obrane teritorijalnoga integriteta BiH. I da će, ako proizvedu drugo poluvrijeme, to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu”, dodao je Izetbegović.

Na pitanje je li spreman na najgori mogući scenarij, odnosno na rat, Izetbegović je potvrdno odgovorio te je izjavio i da svatko “tko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njezin teritorijalni integritet”, prenosi DW.

Hrvati neće dobiti treći entitet

Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH, Izetbegović je rekao da su Hrvati lutali u svojoj politici.

“Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega, pola Hrvata je nedostajalo u BiH”, rekao je Izetbegović i dodao kako ni “Hrvati nisu za treći entitet jer ga neće dobiti”.

Izetbegović smatra da treba uraditi više kada je u pitanju položaj Srba u Federaciji BiH, ali i kada je u pitanju položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

Ocijenio je da Turska u BiH i na Balkanu igra sasvim pozitivnu ulogu.

“Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače – uvijek pomaže”, kaže Izetbegović.

Kada je riječ o tome može li se utjecaj Turske negativno odraziti na europske integracije BiH s obzirom na napetosti koje trenutno postoje između Ankare i brojnih zemalja EU, Izetbegović je rekao kako je Turska dovoljno jaka da se može sama braniti.

Naglasio je i kako neće izdati svoga prijatelja Erdogana.

“Jesam li ja politički igrač Erdogana koji će početi svađu s Europom zbog njega? Ne. Samo ja neću izdati svoga prijatelja”, tvrdi Izetbegović.

Dodao je i kako se ne želi miješati u unutarnje odnose Turske, kao ni u Erdoganove odnose sa Angelom Merkel koju, kako kaže, također smatra velikom prijateljicom BiH.

Izetbegović je rekao da to hoće li Rusija zaustaviti prijem BiH u NATO zavisi od snage Rusije za koju ocjenjuje da je u porastu na Balkanu.

Dodik glavni igrač Rusije

“Sve je prisutnija na Balkanu, i medijski i na svaki drugi način. Milorad Dodik očigledno nastoji biti igrač te velesile, da joj se dodvori, da zaustavi prije svega NATO put BiH”, naveo je Izetbegović.

Tvrdi i kako Rusija ne može nadjačati NATO i EU kada je BiH u pitanju, ali i cijeli Balkan.

Pročitano 234 puta Posljednja izmjena dana: 13. Studeni, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas