Kako je Vijeće ministara BiH davalo proračunski novac: Podijelili 66 milijuna KM bez ikakvog kriterija.

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina.com 12. Listopad, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Više od 66 milijuna KM nepovratnih, grant sredstava Vijeće ministara BiH, predvođeno Denisom Zvizdićem, u posljednje tri godine podijelilo je netransparentno, bez ikakvog kriterija, cilja ili svrhe.

Ispunjenje uvjeta

Sažetak je to revizorskog izvještaja koji je napravio Ured za reviziju institucija BiH, a koji se detaljno pozabavio ovom materijom, navodeći da su se i mediji, kao i niže instance revizijskih institucija, bavili ovom tematikom te da je isto zaključeno.

Kako se navodi, usprkos jasnim zakonskim odredbama, Vijeće ministara i ministarstva iz budžeta su dodjeljivali sredstva bez jasnih kriterija i transparentnosti.

– Iako se znatna sredstva iz godine u godinu dodjeljuju putem grantova, skoro ni za jednu vrstu analiziranih grantova ne može se utvrditi što se to točno i u kojoj mjeri željelo postići ovim načinom financiranja. Određene institucije osnovu za dodjelu grantova crpe iz zakonskih nadležnosti samih institucija, bez postojanja utvrđenih strateških ciljeva koji se žele postići dodjeljivanjem grantova – navodi se u izvještaju.

w873

Faksimil revizorskog izvješća

Revizoru su u samom startu problematizirali uvjete pod kojima aplicirati dobivaju ova sredstva. Kako se navodi, usprkos propisima, aplikanti nisu ispunjavali sve obrasce, a komisije koje odlučuju o dodjeli nisu uspostavljale ni kriterije.

– Za određene vrste grantova nisu uspostavljeni kriteriji za dodjelu, a za određene vrste nisu transparentni. Kriteriji često nisu mjerljivi, a u određenim slučajevima se i ne primjenjuju. U nekim slučajevima kriteriji su propisani od nenadležnog organa, diskriminirajući su i ograničavaju konkurenciju – navode revizori, ističući da u većini slučajeva nije jasno je li i na osnovu čega je komisija procjenjivala ispunjenost određenih uvjeta.

Kontrola utroška

Dalje je utvrđeno da institucije nisu tražile ni izvještaje o utrošku sredstava koje su, faktički, poklonile, što znači da su oni koji su ih dobili mogli s građanskim novcem raditi što žele.

– U postupku revizije nije utvrđeno da su institucije vršile kontrolu utroška grant sredstava kod korisnika tokom implementacije – ističe se, između ostalog, u izvještaju.

Pozamašan spisak preporuka

Nakon nepravilnosti uočenih u raspodjeli novca šakom i kapom određenim nevladinim organizacijama, udruženjima…, revizori su Vijeću ministara uputili i podugačak spisak preporuka koje treba provesti.

Između ostalog, traži se da osigura transparentan sistem raspodjele ovih sredstava, da se uvedu jasni kriteriji i evidencija prilikom dodjele novca te da se prati utrošak sredstava.

Izvor: avaz.ba

Pročitano 378 puta Posljednja izmjena dana: 12. Listopad, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas