CENTRALNI KOMITET: Analitičar Papić kaže da bi predsjednica KGK trebala razgovarati i sa Cvitanovićem, a ne samo sa Čovićem

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina.com 08. Rujan, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

"Volio bih jako da Kolinda Grabar – Kitarović ne razgovara samo sa Draganom Čovićem i HDZ-om, već i sa HDZ 1990, pa makar i jesu velike razlike u broju zastupnika, jer je riječ o tome da je za ovaj prostor, bitno jačati pluralizam unutar naroda.

Izaći iz prikrivenih varijanti jednopartijskog sustava. Što imamo u četiri županije sa hrvatskom većinom? Imate ustvari jednopartijski sustav. Imate centralni komitet koji se zove Hrvatski narodni sabor. HDZ BiH je politbiro tog centralnog komiteta. Pravim paralelu, naravno. Jako je bitno unutar svake nacije imati pluralizam. Kod Bošnjaka imate, na primjer, SDA i SBB. U RS SNSD i Savez za promjene, kazao je Papić. ", komentirao je politički analitičar Žarko Papić za Vijesti.ba.

- Od Vučićeve posjete očekujem normalizaciju odnosa, rješavanje konkternih pitanja i nije me obradovalo stvaranje sumnjičave atmosfere u Sarajevu, povodom njegove posjete. Ničemu ne služi, jer je o svim otvorenim pitanjima moguće otvoreno i razgovarati. Vučićeva teza, na kojoj inzistira, da je za regiju važno imati dobre odnose Srba i Bošnjaka, korijen ima u činjenici da ogroman broj Bošnjaka živi u Srbiji. Zamislite regionalni poremećaj u kome bi Bošnjaci u Srbiji postali tamošnji remetilački faktor. U tom smislu, jer je bošnjačka dijaspora u Srbiji velika, njemu je važno da zbog stabilnosti Srbije sa Bošnjacima ima dobar odnos, kazao je Papić.

Od političkih predstavnika u Sarajevu se često može čuti da od Vučića očekuju uticaj na Milorada Dodika, a kako bi ovaj ublažio svoje stavove. Jesu li ta očekivanja opravdana?

- Jesu. Ako dobro pamtim, Vučić uvijek kaže da poštuje instituciju predsjednika RS. Nikada to ne personalizira. Kada Dodik u Novom Sadu kaže kako se nada da će RS i Srbija jednom biti jedna teritorija, Vučić kaže da podržava suverenitet i integritet BiH. Imate uvijek važne razlike između njih dvojice. Vučić ima normalan, ali hladan odnos spram rukovodstva u RS. Između ostalog, otvorio je i vrata oporbi kada je riječ o razgovorima i suradnji.

Burne rekacije u RS podigao je upravo susret predsjednika SDS Vukote Govedarice sa Vučićem. Govorilo se o tome kao o „žutom kartonu“ Vučića Dodiku. Kako ste vi vidjeli ovaj, prilično neuobičajen sastanak?

- Nije riječ o žutom kartonu već o tome da Vučić, što i često kaže, ne želi da navija za bilo koga u RS. To je držanje izbalansiranog pristupa. Nije nenormalno da razgovara sa najvećom opozicionom strankom u RS. Volio bih jako da Kolinda Grabar – Kitarović ne razgovara samo sa Draganom Čovićem i HDZ-om, već i sa HDZ 1990, pa makar i jesu velike razlike u broju zastupnika, jer je riječ o tome da je za ovaj prostor, bitno jačati pluralizam unutar naroda. Izaći iz prikrivenih varijanti jednopartijskog sustava.
 
Što imamo u četiri županije sa hrvatskom većinom? Imate ustvari jednopartijski sustav. Imate centralni komitet koji se zove Hrvatski narodni sabor. HDZ BiH je politbiro tog centralnog komiteta. Pravim paralelu, naravno. Jako je bitno unutar svake nacije imati pluralizam. Kod Bošnjaka imate, na primjer, SDA i SBB. U RS SNSD i Savez za promjene, kazao je Papić, prenosi republikainfo.com.

Pročitano 232 puta Posljednja izmjena dana: 08. Rujan, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas