Devedesetkini “papci” uskoro na optuženičkim klupama?

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina.com 12. Kolovoz, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

"To su papci koje je kupio HDZ BiH i to jasno kažem. To su dva u HBŽ-u, četiri u Posavini, jedan u ZHŽ-u...i protiv svih smo podigli tužbe kao i protiv svih koji su glasali za takav županijski zakon o izvršenju proračuna kojim se derogira državni zakon o financiranju političkih stranaka", zaključuje Cvitanović ističući kako je njegovoj stranci ukradeno više od 200 tisuća KM.

Protiv predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) Roberta Bagarića kao i bivšeg predsjednika Skupštine Stipe Pelivana pokrenuta je istraga zbog osnovanih sumnji u zlouporabu položaja. Kako Dnevni list doznaje, izjavu po ovom pitanju već je Federalnoj upravi policije (FUP) dao i županijski ministar MUP-a Darinko Mihaljević.

Cvitanović: Istraga protiv „papaka“

Tužitelj Županijskog tužiteljstva u Livnu Darko Božić, u kratkoj izjavi za Dnevni list potvrdio je pokretanje istrage.

“Ništa se ne može kazati i prejudicirati, a ono što mogu reći je da je predmet u radu, ali ne mora značiti da će biti podignua optužnica protiv navedenih ili možda protiv drugih osoba. Dan je nalog za izuzimanje skupštinske dokumentacije i sve je u fazi provjere”, kazao je tužitelj Božić za Dnevni list.

Na upit po kojem osnovu su aktualni i bivši predsjednik skupštine HBŽ-a prijavljeni, Božić je samo izjavio da se radi o anonimnoj prijavi kao i o prijavi političke stranke HDZ 1990.

Dok tužitelj Božić nije mogao više govoriti o istrazi, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović otkrio je da se radi o, kako je kazao, “istrazi protiv papaka”.

“Radi se o dvije naše prijave, odnosno, tužbe po dva osnova i to krađi glasova u HBŽ-u i političkoj korupciji – ukradenim sredstvima od HDZ 1990. Pojednostavljeno, radi se o osobama, zastupnicima koje je izabrao HDZ 1990, a koje je nakon toga kupio HDZ BiH i njima se nastavlja s isplatom novca iz proračuna, a koji pripada HDZ 1990, čime se krši državni Zakon o financiranju stranaka”, kazao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 ističe da su i Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) uputili dopis o ovom kršenju zakona te da je njegova stranka time zakinuta za više od 200 tisuća KM tijekom posljednje četiri godine.

“To su papci koje je kupio HDZ BiH i to jasno kažem. To su dva u HBŽ-u, četiri u Posavini, jedan u ZHŽ-u…i protiv svih smo podigli tužbe kao i protiv svih koji su glasali za takav županijski zakon o izvršenju proračuna kojim se derogira državni zakon o financiranju političkih stranaka”, zaključuje Cvitanović.

“Neka institucije rade svoj posao”

Naime, primjerice, na službenoj web stranici Skupštine HBŽ stoji da su skupštinski zastupnici Božo Pavić i Mirko Pavić iz stranke HDZ BiH, dok su obojica izabrani s ‘Devedesetkinih lista’, dok je dojučerašnju stranku u ŽZH-u napustio vijećnik Rajko Grbešić.

U Posavkoj županiji je to malo drukčije i to je jedna od županija gdje je od šest izabranih i zbog “transfera vijećnika”, HDZ 1990 ostao na samo dva.

Nekada članovi HDZ 1990 i izabrani lista te stranke Marija Oršolić, Pero Rodić bivši predsjednik Općinskog vijeća Odžak iz HDZ 1990, Ilija Bernatović koji je bio i ‘Devedesetkin’ županijski ministar MUP-a, Kristina Vincetić, kao i bivši HSP-ovac Ivo Bilušić, oformili su neslužbeni klub samostalnih zastupnika.

Unatoč pozivima, mnogi od ovih zastupnika nisu se javili kako bi komentirali smatraju li da je u redu da primaju novac naslovljen bivšoj stranci.

No, na ovo pitanje Ilija Bernatović, samostalni zastupnik iz Skupštini Posavske županije i bivši član HDZ 1990, za Dnevni list samo je kratko i oprezno kazao:”Ako je nezakonito, onda neka institucije rade svoj posao”.

Njegov bivši stranački kolega i aktualni zastupnik ‘Devedesetke’ u ovoj skupštini, Željko Josić za Dnevni list kaže:”To je potpuno u suprotnosti s Poslovnikom o radu ove Skupšnine Posavske županije koji govori da se novčani grantovi mogu naplaćivati, odnosno, uplaćivati samo klubovima stranaka i na stranački račun. Klub samostalnih zastupnika nije registriran i taj se novac isplaćuje na privatne račune ovih zastupnika što također mimo zakona i svakako da je i tu u pitanju izglasavanje županijskog zakona o izvršenju proračuna”.

Kako se čini, je li zakonito ili ne, uskoro će kazati sud, a kako je kazao predsjednik HDZ 1990, “papci” bi se mogli naći na optuženičkim klupama zbog političke korupcije.

Izvor: Dnevni list
Pročitano 730 puta Posljednja izmjena dana: 12. Kolovoz, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas