Trump Pjongjangu: Oružje SAD-a je spremno i napunjeno

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina.com 12. Kolovoz, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država nastavio je svoj rat riječima na Twitteru sa Sjevernom Korejom. Američki predsjednik Donald Trump uputio je u petak nove prijetnje Sjevernoj Koreji, poručivši Pjongjangu putem Twittera kako je američko oružje „napunjeno i spremno“.

Prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država nastavio je svoj rat riječima na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku.

„Trump situaciju na Korejskom poluotoku dovodi na rub nuklearnog rata, izjavama poput tvrdnje da SAD ne isključuje rat protiv Sjeverne Koreje“, objavila je KCNA.

Trump, koji boravi u Bedminsteru u New Jerseyu na radnom odmoru, opisao je odlučnim riječima vojnu spremnost SAD-a.

„Vojno rješenje je sada u potpunosti isplanirano, (oružje je) napunjeno i spremno, ako se Sjeverna Koreja ne bude ponašala pametno“, napisao je Trump na Twitteru.

„Nadamo se da će Kim Jong-un izabrati drugi put!“

Diplomatski stav Mattisa

Američki ministar odbrane Jim Mattis ipak se zauzeo za diplomatski pristup, ustvrdivši kako bi mogući rat između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje bio „katastrofalan“.

No, on ipak je naglasio kako će Washington biti spreman bude li potrebno.

„Rat je dobro poznata tragedija, nema potrebe crtati ga, on bi bio katastrofalan“, rekao je prvi čovjek Pentagona u vrijeme dok Trump pojačava svoju žestoku retoriku prema Sjevernoj Koreji.

Mattis je rekao kako je njegova odgovornost pripremiti vojne opcije bude li potrebe, ali i kako SAD zagovara diplomatski pristup sjevernokorejskog prijetnji.

Ranije u četvrtak predsjednik Trump pojačao je retoriku protiv Sjeverne Koreje rekavši kako bi ta država trebala biti „vrlo, vrlo nervozna“ čak i ako pomisli na napad na SAD ili njegove saveznike.

Pitanje Guama

Ovo je objavio nakon što je Pjongjang objavio kako razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama gdje su smješteni i američki bombarderi.

Ukoliko Pjongjang sprovede u djelo taj plan, to će biti najprovokativnije raketno lansiranje do sada, zaključuje agencija AP.

Trump je, ranije ove sedmice, upozorio kako će Sjeverna Koreja naići na „bijes i vatru“ ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije

Pročitano 142 puta Posljednja izmjena dana: 12. Kolovoz, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas