Mesić u Turskoj nahvalio Rusiju, napao SAD, Trumpa i kapitalizam

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 15. Travanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentara (6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

“Globalni terorizam se može suzbiti isključivo uništenjem njegovih uzroka, a to, u prvom redu, podrazumijeva korjenitu reformu kapitalizma ili nadomještanje kapitalizma kakvoga danas poznajemo – govorim o neoliberalnom modelu – s nečim drugim i novim”, izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić na Euroazijskom ekonomskom forumu koji u Istanbulu.

“To ne treba biti nikakav tabu, mnogo sam puta rekao i ponovit ću i ovdje: nigdje nije zapisano da je neoliberalni model kraj razvoja, a priča o kraju povijesti pokazala se pokazala se promašenom. Ona je uostalom u potpunoj koliziji s evolucijom”,prenosi Mesićeve riječi Jutarnji list.

Mesićevo izlaganje je zanimljivo jer je, iznio stavove koji su u potpunoj suprotnosti s hrvatskom vanjskom politikom, i to ne samo sadašnje Vlade HDZ-a i Mosta, nego i SDP-ove, koju je vodio Zoran Milanović

Na meti kritika našli su se Amerika, EU, NATO i kapitalizam, dok su za Mesića pozitivni primjeri Rusija i sirijski autokrat Bašar al-Asad.

– Teroristi su produkt neokolonijalizma, ali i politike kojoj je cilj ovladavanje izvorima energenata, odnosno ključnim energetskim pravcima, a koja – da bi to ostvarila – formira tzv. pokrete protiv diktatura i suzbijanja ljudskih prava, a zapravo pokrete usmjerene na rušenje režima koji nisu po volji onima koji kroje političku i gospodarsku kartu svijeta – nastavio je nekadašnji predsjednik Republike. Makar u govoru nije direktno naveo koga smatra uzročnikom terorizma, očita je Mesićeva aluzija na Sjedinjene Američke Države.

Nastavio je u istom tonu i napao NATO savez jer gomila oružane trupe blizu granice s Rusijom, iako, kako je rekao, Moskva ne želi vladati svijetom, a konflikti poput ukrajinskog trebaju se rješavati pregovorima. Pritom je kritizirao i Europsku uniju jer slijedi američku politiku, umjesto da bude samostalna i na taj način pridonese miru.

– A taj doprinos svakako nisu manevri uz rusku granicu, niti podržavanje naoružanih skupina koje i dalje, u funkciji politike koje se Washington nastoji odreći – pokušavaju svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika Asada – kazao je bivši hrvatski presjednik Stjepan Mesić.

Pročitano 221 puta Posljednja izmjena dana: 15. Travanj, 2017.

Komentari   

Agromentum
-6 #1 Agromentum 2017-04-15 14:50
Kako bi Mesuću bilo da dođe sad i u Sarajevo pa kaže da su Amerika, EU, NATO i s njima OHR također za sve krivi. Ili pak u BiH rade sve ispravno a negdje drugo pogrešno? Ali, neće se to kod njega dogodit'. Ako je u Istambulu jeo ludare, u Sarajevu će mu ponudit' muhare.
Citat
Jure
+3 #2 Jure 2017-04-15 17:09
" Agromet " skokni malo do Mostara te izvjesti " stožernika " da mu je prethodnik Jelavić oslobođen svake odgovornosti za pronevjeru sredstava iz Hrvatskog proračuna . Prema istim mjerilima ni on netreba brinuti nego na miru može nastaviti materijalno čerupati hrvatski puk jer je još na snazi " tko ima priliku jamiti ... " .
Nebi nam bilo na čast da on bude zakinut za mogućnosti kakve ima njemu dragi pajdo Traktorista iz Laktaša .
Citat
Đutla
+7 #3 Đutla 2017-04-15 18:00
Hm...!?
A da mi netko objasni šta je to Meske rekao, a da ne stoji?
Citat
Max
-4 #4 Max 2017-04-16 01:05
Nije toliko stvar u tome jel stoji il ne stoji.
Stzvar je u tome da on govori kontra službene politike države kojoj je bio predsjednik.
Vanjska politika, o kojoj je uglavnom riječ, i za njegovog mandata nije bila drukčija nego je bila za mandata Josipovića i sada Kolinde.
Sitnih razlika ima, ali u osnovi ista je to politika.

Pa se sada može govoriti o dvije stvari.
Ili Meske sere ili nas je varao kao predsjednik države. U kampanji i kasnije kao predsjednik je govorio jedno, a danas govori sasvim drugo.
Citat
Đutla
+5 #5 Đutla 2017-04-16 20:41
Pa, koliko se sjećam, nije govorio o "diktatorskom režimu" i potrebi rušenja "nedemokratske vlasti" i "diktatora" Gadafija nego je s istim imao dobre odnose i čak pokušavao dogovoriti neke poslove za hrvatske firme...
A očigledno se i slobodnije misli i govori kad nisi nositelj vlasti.
Citat
Đutla
+9 #6 Đutla 2017-04-16 20:57
E da, znao je Meske (kao predsjednik) javno reći i da američki vojnici ne bi trebali biti izuzeti od odgovornosti pred međunarodnim sudom, što baš i nije bilo previše "pragmatično".
A "službena (vanjska) politika" Hrvatske otprilike i ne postoji. Osim ako se tako ne zove pristup "skini gaće svakom strancu"...
Citat

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas