Mesić u Turskoj nahvalio Rusiju, napao SAD, Trumpa i kapitalizam

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 15. Travanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

“Globalni terorizam se može suzbiti isključivo uništenjem njegovih uzroka, a to, u prvom redu, podrazumijeva korjenitu reformu kapitalizma ili nadomještanje kapitalizma kakvoga danas poznajemo – govorim o neoliberalnom modelu – s nečim drugim i novim”, izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić na Euroazijskom ekonomskom forumu koji u Istanbulu.

“To ne treba biti nikakav tabu, mnogo sam puta rekao i ponovit ću i ovdje: nigdje nije zapisano da je neoliberalni model kraj razvoja, a priča o kraju povijesti pokazala se pokazala se promašenom. Ona je uostalom u potpunoj koliziji s evolucijom”,prenosi Mesićeve riječi Jutarnji list.

Mesićevo izlaganje je zanimljivo jer je, iznio stavove koji su u potpunoj suprotnosti s hrvatskom vanjskom politikom, i to ne samo sadašnje Vlade HDZ-a i Mosta, nego i SDP-ove, koju je vodio Zoran Milanović

Na meti kritika našli su se Amerika, EU, NATO i kapitalizam, dok su za Mesića pozitivni primjeri Rusija i sirijski autokrat Bašar al-Asad.

– Teroristi su produkt neokolonijalizma, ali i politike kojoj je cilj ovladavanje izvorima energenata, odnosno ključnim energetskim pravcima, a koja – da bi to ostvarila – formira tzv. pokrete protiv diktatura i suzbijanja ljudskih prava, a zapravo pokrete usmjerene na rušenje režima koji nisu po volji onima koji kroje političku i gospodarsku kartu svijeta – nastavio je nekadašnji predsjednik Republike. Makar u govoru nije direktno naveo koga smatra uzročnikom terorizma, očita je Mesićeva aluzija na Sjedinjene Američke Države.

Nastavio je u istom tonu i napao NATO savez jer gomila oružane trupe blizu granice s Rusijom, iako, kako je rekao, Moskva ne želi vladati svijetom, a konflikti poput ukrajinskog trebaju se rješavati pregovorima. Pritom je kritizirao i Europsku uniju jer slijedi američku politiku, umjesto da bude samostalna i na taj način pridonese miru.

– A taj doprinos svakako nisu manevri uz rusku granicu, niti podržavanje naoružanih skupina koje i dalje, u funkciji politike koje se Washington nastoji odreći – pokušavaju svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika Asada – kazao je bivši hrvatski presjednik Stjepan Mesić.

Pročitano 244 puta Posljednja izmjena dana: 15. Travanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas