TROMP: Radili ste da revizije ne bude, prevarili ste narod!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 19. Ožujak, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

To što vi sad pokušavate ocrniti sir Geoffreyija i mene za to što smo vam onemogućili da varate vaš vlastiti narod, neće vam pomoći da se izvučete iz kaosa koji ste stvorili. Niti će vam pomoći da se očistite od povijesne odgovornosti za ovu prijevaru. Jer ako  niste htjeli ili mogli, što niste narodu objasnili da nećete?”, piše dr. Nevenka Tromp u pismu Dževadu Mahmutoviću, savjetniku Bakira Izetbegovića.

Nakon što je Dževad Mahmutović, profesor na Pravnom fakultetu sveučilišta u Tuzli i savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i član tima koji je pripremao aplikaciju za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, u istupu u medijima, između ostalog, ustvrdio da je bivši haški tužitelj sir Geoffrey Nice, tražio milijun eura za pomoć u pripremi revizije, reagirala je njegova prva suradnica dr. Nevenka Tromp.

Tromp je međunarodna pravna stručnjakinja i jedna od najbližih suradnika sir Geoffreya Nicea, bivšeg tužitelja Haškog tribunala, a u svom pismu, upućenom Mahmutoviću iznosi argumente kojim ocjenjuje, kako ističe, da se radi o povijesnoj prijevari bošnjačkog naroda od strane vlastitih predstavnika.

‘Bh. strana učinila sve da revizija ne uspije’

Ona u svom pismu ističe kako je bh. strana učinila sve da revizija protiv Srbije ne uspije, te da je ista predana iako je najbližim Izetbegovićevim suradnicima na jednom od sastanaka, Amiru Ahmiću, bošnjačkom časniku za vezu pri haškom tribunalu za kojeg kaže da “manipulira s radom Tribunala, MVP-a i odgovornosti za genocid u korist počinitelja genocida” kao i Mahmutoviću ali i Muniri Subašić, predsjednici Udruge ‘Majke Srebrenice’, bilo odavno poznato da Safet Softić nema mandat agenta BiH pred Međunarodnim sudom.

“Ono što vi govorite mogu shvatiti kao vaš pokušaj da opravdate neopravdivo, a to je da ste svi vi koji ste savjetovali predsjednika Bakira Izetbegovića radili na tome da revizije nikad ne bude. Naš zaključak je da vi, koji izravno radite s predsjednikom Izetbegovićem (Elvir Čamdžić, Amir Ahmić i vi) NIKADA niste radili niti željeli raditi na reviziji. Ali zbog konstantnog pritiska od strane sir Geoffrey-ija vi ste se u jednom trenutku morali početi pretvarati da ste počeli raditi”, piše Tromp Izetbegovićevom savjetniku.

Ona demantira i naziva velikom neistinom da je Nice tražio milijunski honorar naknade za pomoć u pripremanju aplikacije revizije tužbe.

“Ako vam netko kaže da na Tribunalu ima na stotine dokumenata koje je Carla del Ponte zaštitila 2015. godine u dogovoru s Rasimom Ljajićem i da su ti dokumenti još uvijek zaštićeni ali da Bosna i Hercegovina, kao država, zasigurno te dokumente može tražiti legalnim, legitimnim i institucionalnim putem – a vama to izgleda niti dan danas još nije jasno – što je nama misliti o svem onom izgubljenom vremenu na sastanku s vama”, ozbiljna je kritika Izetbegovićevom timu za reviziju.

Namjerno se šutjelo

Tromp, nadalje i analizira nekoliko najvažnijih poteza koji su, prema njoj, “trebali osigurati neuspjeh revizije”.

“Kao prvo, osigurati da nemate agenta. Jer kako objasniti to da u veljači 2016.,samo dva mjeseca nakon našeg sastanka u mojoj kući u Haagu u prosincu 2015., Amir Ahmić povezuje Muniru Subašić i Murata Tahirovića s Dominikom Švarc za pravno mišljenje o statusu agenta, pa kad oni dobivaju njen odgovor, šute o tome, a šuti i Ahmić koji ih je povezao. Mi to tumačimo tako da ste se vi svi uplašili poslije sastanka u Haagu s nama da REVIZIJA IMA ŠANSU pa ste se potrudili da te šanse srežete u korijenu”, ozbiljni su argumenti ove pravne ekspertice, koja zaključuje da Izetbegović angažira Softića unatoč poznavanju činjenice da nema mandat agenta.

U ovom kontekstu, ona poteze Mahmutovića čak naziva i “zlim namjerama”, a kao ostale, važne elemente u  neuspjehu revizije navodi i ‘osiguranje da tekst revizije nije adekvatan da otvori vrata Međunarodnom sudu pravde’ kao i ‘diskreditacija Nice-a’.

Povijesna odgovornost

“Vaša taktika je bila ovakva: 1. Da revizija nikad ne zaživi jer Softić ionako nije agent 2. Ali, ako kojim  čudom bude zaprimljena onda će biti takve kvalitete da ne zadovoljava formalne i kvalitativne kriterije pa će biti u startu odbačena. Mi smo dali naš savjet pismeno Softiću u siječnju i veljači 2017.  iako smo znali da od revizije nema ništa. Da smo pogriješili u procijeni, mi bi bili prvi da vam čestitamo i sve zaboravimo. Međutim najgore slutnje su se obistinile. Vi od početka svi radite da revizije ne bude.

Čak bi bili u stanju i prešutjeti krajnji rok da nije bilo naših konstantnih pritisaka na predsjednika Izetbegovića putem pisama i emaila preko vas i drugih ljudi u njegovom okruženju. Ali pripremili  te i klasičan Ahmićev odgovor za neuspjeh  – “Za sve možemo na kraju kriviti sud i u ovom slučaju registrara!”.

To što vi sad pokušavate ocrniti sir Geoffreyija i mene za to što smo vam onemogućili da varate vaš vlastiti narod, neće vam pomoći da se izvučete iz kaosa koji ste stvorili. Niti će vam pomoći da se očistite od povijesne odgovornosti za ovu prijevaru. Jer ako  niste htjeli ili mogli, što niste narodu objasnili da nećete? Mogli ste objasniti razloge zbog kojih mislite da je bolje da se ne ide na reviziju. Nego ste učinili puno veću štetu ovim neiskrenim pokušajem”, analizira ova pravna stručnjakinja poteze bh. strane.

Autor: V. Herceg | Dnevni list

Pročitano 151 puta Posljednja izmjena dana: 19. Ožujak, 2017.

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas