KARDINAL PULJIĆ: Ako je ovo Federacija, onda se mora naći modus – kako da i Hrvati svoje biraju?

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 16. Veljača, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kaže da mu nije važan treći entitet, već da se BiH uredi tako da se svi narodi osjećaju sigurnim i jednakopravnim.

“Međunarodna zajednica je napravila mnoge pogreške u BiH i zbog toga je potrebno da se one isprave”, navodi on.

Dodaje da se nisu ostvarila sva njegova očekivanja i da je previše vjerovao u dobronamjernost moćnika međunarodne zajednice.

“Međutim, problem je što oni pragmatički naprave neke svoje zaključke. Bitno je da se ne puca, a njima puno ne znači što je nepravda. Žao mi je što nisu shvatili da je Daytonski sporazum trebao biti samo prelazna faza i da je trebao samo zaustaviti rat, ali kasnije je trebalo istinski proces napraviti. Međutim i onaj proces koji su pravili, pravili su na štetu manjeg naroda. Ne bih htio da druga dva naroda dožive da govorim protiv njih, nego trebamo riješiti jednaka prava u ovoj zemlji. Međunarodna zajednica je napravila velike pogreške i neće nikada reći moj grijeh, nego – neka to lokalni političari riješe”, naglasio je kardinal Puljić za radio Slobodna Europa.

Na pitanje što misli o uvođenju trećeg entiteta, te da li će svim Hrvatima u BiH biti bolje kardinal Puljić kaže da mu se čini da je to, zapravo, stvaranje klime napinjanja.

“Ako je ovo Federacija, onda se mora naći modus – kako da i Hrvati svoje biraju? Mislim da sama riječ ‘treći entitet’ iritira partnere u vlasti i stvara nezdravu klimu. Odjedanput smo mi svi Hrvati krivi što smo tu. To bi trebalo tako urediti da se ljudi osjećaju sigurnim i jednakopravnim na ovim prostorima. To je nešto što političari moraju riješiti. Ponovio bi iz rata onu rečenicu – ‘crtajte, ali nas nemojte precrtati, postojimo i želimo opstati'”, naglasio je kardinal.

Dodao je da se ponekad sastaje s hrvatskim političarima i da razgovaraju.

“Ti naši razgovori ne znače da je to rješenje. Oni rade po svojim stavovima i programima. Ne gledam stranački, nego kako zaštititi narod. Opstanak Hrvata je opstanak Katoličke crkve u BiH. To je vrlo uvjetovano jedno s drugim”, rekao je kardinal Puljić.

Izvor: RSE

Pročitano 166 puta Posljednja izmjena dana: 16. Veljača, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas