Rezolucija o BiH - federalizacija i ukidanje entiteta?

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 25. Siječanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentara (8)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Bosna i Hercegovina treba se preurediti po principima federalizacije, stoji to u amandmanima hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu na Rezoluciju o BiH, koja bi se u februaru trebala naći na plenarnoj sjednici.

Eurozastupnik Tonino Picula rekao je za N1 da se federalizacijom može osigurati jednakopravnost svih naroda, ali nije precizirao da li bi to značilo ukidanje entiteta. Također, učestali govori o potrebi uspostave hrvatskog entiteta i reforma izbornog zakonodavstva, otvaraju pitanje da li iza tih inicijativa stoji i službeni Zagreb.

Pitanjem kako preurediti Bosnu i Hercegovinu mogli bi da se pozabave i evropski parlamentarci, kada na dnevni red dođe nova Rezolucija, koju je predložio izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda. No, mnogo je nejasnoća šta stoji u brojnim amandmanima hrvatskih zastupnika, naročito nakon sve učestalijih navoda o potrebi rješavanja statusa Hrvata u BiH, ne isključujući mogućnost i uspostave trećeg entiteta. Kako saznajemo, u tekstu Rezolucije se traži provođenje odluke Sejdić - Finci ali i da se uvaže principi federalizacije Bosne i Hercegovine.

"Ne mislim da amandmani u kojima se traži očuvanje principa federalizacije za BiH mogu utjecati na urušavanje funkcionalnosti zemlje. Naprotiv, to može samo utjecati na bolju efikasnost BiH. O budućem ustavom uređenju zemlje treba da odluče građani koji tu žive i njihovi politički predstavnici", rekao je za N1 Tonino Picula.

Prvi test na kojem će se vidjeti koliko se Hrvatska upliće u pitanja BiH, može biti reforma izbornog zakonodavstva. Na tome trenutno inzistira hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, a to može biti tema i predstojeće Rezolucije koju pripremaju hrvatski zastupnici o Evropskom parlamentu. O tome je govorio i njemački ministar za evropske poslove, kada je izjavio da Hrvatska priprema diplomatsku ofanzivu da se BiH postavi novi uvjet na njenom putu ka EU, a to je upravo reforma izbornog zakonodavstva.

Zato se nije ni čuditi što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović počeo sastanke sa liderima u BiH, kako bi osigurao podršku za donošenje novog Izbornog zakona, ali i provođenje Odluke Sejdić - Finci. Na istom je fonu i šef hrvatske diplomatije.

"Da se kvalitetno urede odnosi između Hrvata i Bošnjaka, a ne da imamo situaciju da Hrvatima jedan drugi narod može birati predstavnike. Zato je izborno zakonodavstvo uvjet za daljnji put BiH ka Evropskoj uniji", kazao je Davor Ivan Stier.

Službeni Zagreb nebrojeno puta je poručio da je politika Hrvatske očuvanje integriteta i suverenita BiH, ali da se unutar nje svi narodi moraju osjećati jednakopravni. No, kada Zagreb nešto i ne kaže glasno, između redaka se može iščitati iz poruka HDZ-a BiH.

"Hrvatska politika prema BiH je dominantno definirana politikom HDZ-a. Možete uvijek da ponašanje Hrvatske u svakoj situaciji cijenite prema onome šta Čović izjavljuje ili kako on postupa, jer je to refleksija politike Hrvatske", rekao je Hasan Muratović.

Osim reforme izbornog zakonodostva i odluke Sjedić - Finci, mnogo je tema na kojima Hrvatska može inzistirati, ili ucjenjivati Bosnu i Hercegovinu, kako se ona bude približavala Evropskoj uniji. Polako se ostvaruje i najava Andreja Plenkovića, koji je prilikom preuzimanja dužnosti premijera, rekao da će Bosna i Hercegovina biti prvi vanjskopolitički prioritet njegove Vlade. I zaista, BiH to i jeste, uprkos činjenici da Hrvatska vodi pravno-političku borbu sa Mađarskom oko MOL-a, a i pokušava da izgladi zategnute odnose sa Srbijom. | N1

Pročitano 983 puta Posljednja izmjena dana: 25. Siječanj, 2017.

Komentari   

Zdravko Međimurec
+7 #1 Zdravko Međimurec 2017-01-25 13:30
Današnja BiH je organizacijski ustrojena sramotnim Daytonskom sporazumom. "Velike" predsjednike sa ovih prostora, zatvorili su trećerazredni Američki činovnici, i tamo ih držali, dok nisu potpisali sve što im je ponuđeno (jedini koji se pritom časno ponio, bio je Zubak, ne želeći ništa potpisati uz sve torture , ali je to bilo uzaludno budući da je Tuđman sve potpisao). Tako je stvorena republika Srpska, tvorevina izrasla na zločinu. Na drugoj je strani stvorena neka Frankestein Muslimansko - Hrvatska zajednica, kojoj su na čelu izmjenjuju nacionalistički rukovodioci, kojima situacija odgovara zbog ostvarenja vlastitih ekonomskih i političkih interesa. U toj situaciji najviše je stradao Hrvatski narod, koji dalje uporno izabire Hdz - ove kadrove, čiji je jedini interes vlastiti dobitak. O republici srpskoj i Dodigu ne bih trošio prostora. Federalizacija BiH nije nikakvo rješenje, jer će na vlast opet doči tipovi kao Dodig , Čović, a za narod će sve ostati isto. Jedino rješenje za BiH je novi Daytonski sporazum, na kojem će se ukinuti republika srpska te federacija, te formirati BiH po kantonalnom principu, sa pet ili šest kantona i gdje će ustavom biti zagarentirana ravnopravnost sva tri naroda.
Citat
leo1000
-7 #2 leo1000 2017-01-25 13:38
I sad je ustavom zagarantirana sva prava svima na cjeloj teritorij...I???Po čemu misliš da bi kantonizacija bila bolja.uvjek bi neko bio negdje većina.po čemu bi običnom građanu bilo bolje
Citat
Zdravko Međimurec
+7 #3 Zdravko Međimurec 2017-01-25 15:11
Problem je izuzetno kompleksan, i vrlo je teško to razložiti na skučenom prostoru. Pokušati ću djelomično na primjeru Hrvata. Većina Hrvata je raspršena po čitavoj BiH kao leopardova koža. Jedino je jugozapadna Hercegovina donekle kompaktna. Prema tome kod federalizacije (ako se to smatra kao treći entitet), prema odnosu snaga, Hrvatska jedinica bila bi isključivo na tom području. To odgovara političkom vrhu u Hercegovini , ali isključuje veliki broj Hrvata na drugim područjima (prvenstveno Posavljaka). Na žalost kod razgovora o ustroju BiH , prvenstveno se razgovara o etničkom principu, a potpuno zanemaruje ekonomski, koji je izuzetno bitan. Tu su bitni kantoni. Sve što se do sada predlagalo , u korist je političkih elita a ne naroda.
Usput koga zanima neka pogleda ovo.
Šireg je značenja.
http://pravedna-drzava-treca-ljevica.webnode.hr/
Citat
leo1000
-6 #4 leo1000 2017-01-26 07:48
Hoću reći, Hrvati na primer imaju sva prava ''ustavom zagarntovana'' u RS. Jezik,pismo,isti pred zakonom itd..svi znamo kako se to provodi...
šta nam garantira,da u neko banjalučkom kantonu to će biti bolje rješeno. Znači, gde su hrvati većina tu će nešta i ostavriti..kao i do sad.bez obzira da li živjeli u kantonu,regiji ili entitetu. ukidanje entiteta samo po sebi neće donijeti napredak. možda samo za neka donošenja odluka na nivou države ili eventualna porezna kontrola i upravljanje novcima koji bi nestali na nivou entiteta kad bi se ukinuli. hrvati sad imaju svoja 3 kantona pa ne vidim neku veliku sreću.u tim kantonima kao i u drugim su svi ravnopravni...ali..neki više...
Citat
tri retro
+5 #5 tri retro 2017-01-27 15:46
Ma Balkan je to,situacija je puno slozenija,neg sto mi prosti kmetovi to vidimo...
Cokolinda voli bosanski cevap,malo,malo svrati u Sarajevo na veliku u kajmaku...
Dok se partijskome sudrugu Covicu,vodji otomanskoga adezeja,gadi i povraca na bosanske cevape!
Zato se njemu ne gadi srpska cokolada,nesamo da voli cokoladu srpsku,voli on i Dodika i republiku srpsku i cilo pravoslavlje i zna cirilicu upotrebit kad zatreba...
Cokolinda ne voli srpsku cokoladu,otkako je obljubio vojvoda Nikolic,pustila ga dva puta a on navalija po srpski...
Volu Dodika i njeki lideri nase crkve katolicke,kad dodije svome narodu-priskocu mu u pomoc...naravno prid izbore!
Citat
Max
+5 #6 Max 2017-01-27 16:54
Leo, pa šta je falilo Republici BiH, pa ju rasturiše. Tako bi se moglo reći i za Jugoslaviju. Dakle, ne može se problem postaviti na način kako ga ti postavljaš.

Uostalom što je to dobro u ova dva entiteta da ih ne treba dirati.

Kantonizaciju je trebalo provesti prije etničkog čišćenja. Ona je sada manje važna, ali ima tu rješenja koja su daleko bolja nego sadašnje daytonsko uređenje države.
Citat
leo1000
-2 #7 leo1000 2017-01-30 08:41
Kantonizaciju je trebalo provesti prije etničkog čišćenja.

Ovdje se slažemo... svi daljnji pokušaji su besmisleni,jer nikad većina neće dati manjini mira.valjda smo takvi.
Citat
LOGORAŠ
+2 #8 LOGORAŠ 2017-01-31 20:01
ŠTO JE FALILO AUSTROUGARSKOJ
Citat

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas