JOSIP JERKOVIĆ: Zahvaljujući HDZ BiH obnovljeno je 5000 domova za Hrvate u RS

Objavljeno u rubrici Interview Autor:  e-Posavina 08. Svibanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(31 glasova)

Stavljati epitet na HDZ BiH da je izdao Hrvate u RS-u nema osnove kada se zna, da sve što je urađeno, urađeno je zavaljujući HDZ-u BiH, kao na primjer: prvih 100 kuća za Hrvate je pokrenuo HDZ BiH, u obnovu i izgradnju vjerskih objekata koji su bili osnova za početak povratka je pokrenuo HDZ BiH, kroz kadrove HDZ-a BiH je obnovljeno preko 5000 stambenih jedinica što činimo i danas, a planiramo i u budućnosti kroz razne projekte, kaže u intervju za Hrvatski Medijski Servis dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

Četvrta je godina Vašeg mandata na dužnosti dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, koji vas je i izabrao na tu poziciju. Što ste za one koje predstavljate napravili do sada i jeste li time zadovoljni?

U svakom poslu pa i u ovom može se više i bolje, ali želim naglasiti kako se u zadnje četiri godine puno uradilo na poboljšanju položaja Hrvata. Ustavom RS-a su točno naznačene ovlasti dopredsjednika i toga se moram pridržavati.Na početku mandata zatekli smo vrlo nepovoljno stanje za povratnike koji nisu mogli razgovarati s dopredsjednikom RS-a, a kamoli tražiti da im se pomogne. Odmah po preuzimanju mandata smo počeli s pomoći za Hrvate u RS-u u rješavanju njihovih problema. Radi se: o zapošljavanju, opstanku i ostanku na radnim mjestima, problematici u ostvarivanju prava na mirovine i zdravstveno osiguranje. Rezultati su vidljivi te poznati ponaosob za svakog tko nam se obratio. Ured dopredsjednika je uvezao sve institucije vladine i nevladine organizacije kao i predstavnike vjerskih zajednica. Moram istaknuti kako sam uspio ostvariti kontakte s Vladom Republike Hrvatske i iz istih je potekao projekt “Jedna županija- jedna obnovljena kuća” koji se uspješno implementira na području cijele RS. Posebno ističem suradnju s ministrom za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS-a Davorom Čordašom iz koje se provode mnogi projekti na obnovi stambenih jedinica kao i infrastrukturni projekti, a koje podržavamo i aktivno sudjelujemo u njihovoj provedbi.

Često se iz Sarajeva, ali i nekih hrvatskih stranaka može čuti kako je HDZ izdao Hrvate u RS. Što kažete na takve optužbe?

Na ovo pitanje ću odgovoriti kao član HDZ-a BiH: Stavljati epitet na HDZ BiH da je izdao Hrvate u RS-u nema osnove kada se zna, da sve što je urađeno, urađeno je zavaljujući HDZ-u BiH, kao na primjer: prvih 100 kuća za Hrvate je pokrenuo HDZ BiH, u obnovu i izgradnju vjerskih objekata koji su bili osnova za početak povratka je pokrenuo HDZ BiH, kroz kadrove HDZ-a BiH je obnovljeno preko 5000 stambenih jedinica što činimo i danas, a planiramo i u budućnosti kroz razne projekte. Sjediti u Sarajevu i pričati o izdaji, u najmanju ruku je smiješno. Ja ne znam da su ti bilo što uradili za poboljšanje položaja Hrvata.

Koliko prema vašim procjenama Hrvata živi u RS, i zašto se oni masovnije ne vraćaju u taj entitet?

Po našoj procjeni i crkvenoj statistici u RS-uživi 10000 do 15000 Hrvata. Povratak je počeo 5 godina poslije Daytonskoga sporazuma i odvijao se stihijski sve do 2005. godine.Danas u RS-u imamo 5000 spremnih zahtjeva za obnovu kuća, ali ako budemo čekali da to urade entitetska ministarstva ili s razine BiH, to će potrajati. Ovdje je jako važno istaknuti da treba staviti naglasak i na održivost povratka koji se dosada manifestirao kroz sitne pomoći, a u većini slučajeva na jednokrane novčane pomoći.

Za razliku od vašeg kolege dopredsjednika RS Ramiza Salkića vi ste umjesto sukobljavanja i napada na aktualnu vlast u RS-u odabrali put suradnje. Koji pristup se pokazao mudrijim i korisnijim za narod koji predstavljate?

Moj kolega, gosp. Ramiz Salkić, radi onako kako on misli da je najbolje. Ja sam uvijek otvoren za dijalog i suradnju.

Kakav je odnos aktualnih vlasti u RS prema tamošnjim Hrvatima?

U entitetu RS postoje zakoni i njih bi se morali svi pridržavati. Nisam imao pritužbe da je netko diskriminiran jer je Hrvat, izuzev problematike koju doživljavaju svi na području RS-a.

Jesu li Hrvati diskriminirani u zapošljavanju u općinsku administraciju, javna poduzeća i ustanove i općenito institucije vlasti, i kakav je odnos većinskog srpskog stanovništva prema Hrvatima?

Članak 3 Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi je definirao položaj o zapošljavanju sva tri naroda. Moram istaknuti, da tamo gdje imamo svoje izabrane predstavnike, to se i poštuje. Tako u Brodu i u Derventi imamo predsjednike Općinskih vijeća, u Pelagićevu zamjenika načelnika, a u Kotor Varošu imamo Ured za rad s povratnicima.

Tko predstavlja Hrvate u institucijama vlasti? Koliko Hrvata ima u Vladi i Parlamentu RS i koliko je među njima onih koje su sami hrvatski birači izabrali?

Ustavom RS-a: dopredsjednik RS-a, četiri zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, osam izaslanika u Vijeću naroda RS-a i tri ministra u Vladi RS-a moraju biti iz reda hrvatskoga naroda. To je ispoštovano. Neki se biraju, a ministri, kao što znate, se imenuju. Ja znam da sam ja izabran 100% glasovima Hrvata što mislim da je veoma važno za mjesto dopredsjednika RS-a.

Kakvi su vaši odnosi s biskupom Komaricom, koji često kritizira vlasti RS, ali i hrvatske političke predstavnike, da se ne zalažu za Hrvate u RS-u?

Izuzetno cijenim biskupa Franju Komaricu i imamo dobre odnose s njim i sa svim crkvenim veledostojnicima. Prihvaćam kritiku, ako je opravdana, i cijenim biskupovu dobru volju i želju.

Vaša stranka HDZ BiH, kao i stranke HNS BiH zalaže se za preustroj BiH na način da se uspostavi i federalna jedinica s teritorijalnim diskontinuitetom. Najčešća reakcija iz Sarajeva je „a što ne tražite treći entitet u RS-u“? Kako komentirate takve reakcije?

Ja nisam nikada čuo od predsjednika Dragana Čovića niti iz vrha HDZ-a BiH da se spominje treći entitet. Dobro ste rekli, to dolazi iz Sarajeva.

Hoćete li se ponovo kandidirati za dopredsjednika RS-a i tko bi vam mogli biti politički konkurenti?

Kao prvo imam još započetoga završiti do kraja svoga mandata. HDZ BiH je ozbiljna stranka i stožerna stranka hrvatskoga naroda. Ako je riječ o kandidatima za izbore, HDZ BiH će donijeti takvu odluku koja je najbolja za Hrvate u RS-u. Stava smo da možemo poručiti najbolje rezultate ukoliko bi sve stranke s hrvatskim predznakom išle s jednim kandidatom. Ja i ovom prilikom pozivam sve stranke s hrvatskim predznakom da svoju sudbinu rješavamo u zajedništvu, a ne s nekim drugim strankama. Ukoliko se ne postigne dogovor, HDZ BiH će imati svog dopredsjednika RS.

Koliko podršku, prema vašim procjenema među Hrvatima, uživate vi i stranka koju predstavljate, a koliko druge hrvatske političke opcije?

HDZ BiH je stranka koja uživa najveće povjerenje među Hrvatima i to je dokazano više puta. Druge političke opcije samim ulaskom u razne koalicije i sklapanjem raznih sporazuma govore o sebi najviše.

Izvor: HMS

Pročitano 351 puta Posljednja izmjena dana: 08. Svibanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas