Damir Kajin: Hrvati u BIH nikada neće dobiti status koji ima RS, Zagreb ne smije poticati separatističke težnje

Objavljeno u rubrici Interview Autor:  e-Posavina 12. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Ako ima problema, a ima problema to ima činiti isključivo u kontaktu sa predstavnicima Bosne i Hercegovine a ne opanjkavati jednu državu pred trećim državama, i barem ona koja je bila u diplomatiji zna da na taj način osim podsmijeha ne može ništa dobiti.
Hrvatsko političko vođstvo zbog svojih zabluda iz ranih devedesetih godina još uvijek promišlja da će im međunarodna zajednica podariti status kojeg ima Republika Srpska a to se zasigurno neće dogoditi a niti bi Bošnjaci ikada na to pristali, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Damir Kajin, hrvatski političar i nekadašnji lider Istarskih demokrata.

Kako ste vidjeli posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarovoj Ankari. Mnogi su mišljenja da je riječ o izuzetno neuspjeloj posjeti.

Kada to gledam iz hrvatske perspektive, niko u Hrvatskoj ovom posjetu nije podario nikakav značaj. Bio je loše pripremljen, traljavo isplaniran i bez ikakve svrhe, osim što se predsjednica još jednom pokušala svidjeti bosanskohercegovačkim Hrvatima koji žive u BiH. Bez obzira što je svima nama jasno da će ona ako bude bila kandidat HDZ-a od te populacija vjerovatno dobiti gotovo sve glasove kao što je to bio slučaj prije tri i pol godine. Jedino "bitno" što spada u rubriku vjerovali ili ne je što je osudila Gulena i na trenutak je to izgledalo kao razilaženje od američkih stavova.

Koliko je uopće legitimno lobiranje predsjednice Hrvatske u vezi sa izbornim zakonom u BiH o čemu je bilo dosta govora o javnosti?

Ona i Erdogan su vjerovatno razgovarali o unaprijeđenju tursko-hrvatskih odnosa. Treba pozdraviti činjenicu da su razgovarali o izbjegličkoj krizi, međutim postavlja se temljeno pitanje - što sa Turskom ima razgovarati o BiH. Jednom riječju šta se petlja u to. Bilo bi dobro da se zamisli kako bi naprimjer, hrvatska javnost reagirala kada bi BiH preko Teherana progovarala o položaju Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Ako ima problema, a ima problema to ima činiti isključivo u kontaktu sa predstavnicima Bosne i Hercegovine a ne opanjkavati jednu državu pred trećim državama, i barem ona koja je bila u diplomatiji zna da na taj način osim podsmijeha ne može ništa dobiti. Više je nego jasno da to čini radi svojoj skorašnjih izbora ali sa druge strane mislim da su i pretjerane reakcije koje su došle, iako mogu razumijeti ljutnju bh.javnosti, ali isto tako mislim da su pretjerane izjave o političkoj okupaciji Bosne i Hercegovine od strane Grabar Kitarović.

Da li je prenaglašen utjecaj Turske na sva zbivanja u BiH, kao da Erdogan nekom svojom riječju može da upravlja procesima unutar BiH?

Kolinda ipak mora biti svjesna da Ankara između Zagreba i Sarajeva nikada neće birati Zagreb, a ako je neko čvrsto na poziciji Dejtona i ako neko zagovara i povratak Bošnjaka i Hrvata u RS onda to čini Ankara.

Izmjene izbornog zakona u BiH su pitanje zakonske regulative u BiH i to je činjenica. Međutim susretom u Ankari, ali i nizom drugih poteza pokušava se stvoriti dojam da je riječ o nekom bošnjačko - hrvatskom sukobu, kao da dvije nacionalne zajednice nešto ratuju, kao izraelska i palestinska. Kako gledate na to?

Mislim da te kvalifikacije treba odbaciti. Ja bih čak rekao da je izborni zakon najmanji problem za Sarajevo, dok je sa druge strane najveći strateški cilj Hrvatske mora biti opstanak Hrvata u BiH i njihova jednakopravnost, gdje ne smiju biti ni privilegirani niti diskirminirani.

Kako tumačite HDZ-ove prijedloge jer tu se vodi ključna polemika. Da li HDZ traži privilegije ili tek zaštitu nacionalnih prava?

HDZ je taoc Tuđmanove politike iz devedesetih koja ih je desetkovala. hrvati zaslužuju gopspodarsku, kulturnu i svaku drugu autonomiju i ako je Zagreb u stanju finansijske pomoći, on mora pomoći ali nikako poticati separatističke težnje. Nije problem ako Zagreb isplaćuje vojne mirnovine, i Italija je isplaćivala mirovine onima koji su služili talijansku vojsku, i nije problem ako se gradi bolnica ili pomaže sveučilište i sve treba činiti da Hrvati ostanu na svojim ognjištima. Hrvatsko političko vođstvo zbog svojih zabluda iz ranih devedesetih godina još uvijek promišlja da će im međunarodna zajednica podariti status kojeg ima Republika Srpska a to se zasigurno neće dogoditi a niti bi Bošnjaci ikada na to pristali.

Da li aktuelna politika u Zagrebu potiče separatizam, ako ne to onda etnoteritorijalizam tipa revitalizacije tzv."Herceg Bosne" čak i nakon presude tribunala u Haagu?

Mislim da je to političko vođstvo danas svjesno da je Bosna i Hercegovina realitet čega devedesetih godina nije bio svjestan Tuđman, koji je i meni pričao u predsjedničkim dvorima kako će opstati samo jedna mala državica Bosna kao tampon zona između Hrvatske i Srbije, što vidimo da se nije dogodilo a mislim da bi to bila tragedija i za Hrvatsku. Jednako tako mislim da Plenković i Grabar Kitarović su itekako sigurni u opstanak BiH ali uvijek im treba tridesetak tisuća glasova iz BiH. I sama ta šestorka je žrtvovana u Zagrebu a ne u BiH. Svi su oni bili oprtunisti osim Praljka koji je imao da brani čast svoga oca udbaša a znamo kako su se Hercegovci prema takvima odnosili. Sama presuda je osuda jedne promašene politike Zagreba prema BiH, a najveću cijenu su platili upravo Hrvati. Tačno je da je bilo zločina i nad Hrvatima, i za njih neko treba odgovarati, a veliki krivici rata u BiH su bili novinari, poglavito beogradski i zagrebački koji su huškali jedne na druge ližući skute političarima koji su ih držali samo do vremena dok su im trebali.

Gospodin Čović ima nekakve razrađene scenarije ukoliko se ne budu prihvatili njegovi prijedlozi. Kakve mehanizme Čović ima za realizaciju tih prijetnji u poređenju sa Matom Bobanom kojih je i doista imao?

Kao što vi ne znate šta to Čović ima, ne znam ni ja, ali znam da ako Hrvati u BiH ne budu Bosnu i Hercegovinu osjećali svojom državom, i ako Sarajevo ne budu doživljavali gradom gdje moraju riješavati svoje probleme u suglasju sa drugima, onda neće biti sreće za nikoga a ponajmanje za one kojh ima najmanje, i oni toga moraju biti svjesni. Samo perspektivna Bosna i Hercegovina može biti jamstvo za Hrvate i sve ostale građane na tome prostoru.

Razgovarao. Nihad Hebibović | vijesti.ba

Pročitano 190 puta Posljednja izmjena dana: 12. Siječanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas