Interview 111

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 25. Travanj, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što je jučer isključen iz SDA, Senad Šepić govorio je za N1 i objasnio kako je biti bivši član ove stranke. "Dobro se osjećam. Ja sam u stranci, i inače u svom djelovanju radio ono što sam mislio da je ispravno. Ništa se nije promijenilo. Tako ću djelovati i ponašati se", kazao je u uvodu.

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 16. Travanj, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

KARDINAL PULJIĆ: Političari se kunu da vole ovu zemlju, a sve rade da odu mladi ljudi i politički nepodobni

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 15. Travanj, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Vrh državne politike, sva tri naroda, društvo vodi u propast! Kazala je to u intervjuu za Dnevni list ugledna kardiologinja Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990. u Parlamentu BiH. 

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 05. Travanj, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u intervjuu za Faktor govorio o najvažnijim aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, poput odnosa u vladajućoj koaliciji, odnosa sa Fahrudinom Radončićem i SBB-om, ali i odnosima unutar stranke kojom predsjedava

 

Jedanaestog aprila će konačno biti održana sjednica Predsjedništva BiH. Da li održavanje te sjednice možemo prepoznati kao konačni kraj krize nastale podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije?

- Da, barem što se tiče Predsjedništva BiH. Vijeće ministara je ranije krenulo sa radom, preostaje da vidimo kako će se SNSD dalje ponašati u dva doma Parlamentarne skupštine BiH. Uvjeren sam da će i ti inati prestati jer blokiranje i usporavanje rada državnih institucija nanosi štetu svima, a RS to teže podnosi nego Federacija BiH.

Na posljednjem neformalnom sastanku regionalnih lidera u Mostaru je, sudeći prema izjavama aktera, razgovarano o mogućnostima unapređenja situacije u regionu, a naročito u BiH. Koji su problemi istaknuti kao ključni, te da li su ponuđena neka rješenja za postojeću situaciju?

- Pozitivno me iznenadila spremnost svih prisutnih da veoma direktno i otvoreno govore o problemima, i da tragaju za rješenjima. Vjerujem da su svi umorni od kriza i da su spremni za temeljito pospremanje odnosa i iznalaženje rješenja. Naravno, razgovor uz večeru koji je trajao nekoliko sati je prekratak da bi se dogovorilo nešto što se ne uspijeva dogovoriti godinama, ali je atmosfera i odnos lidera zaista bio ohrabrujući.

Za naredni period su najavljeni intenzivni razgovori na temu izmjena Izbornog zakona BiH. Ranije prijedloge HNS-a, odnosno HDZ-a, je SDA odbacila kao neprihvatljive. Da li se na ranije održanim sastancima mogla prepoznati osnova za kreiranje modela koji bi bio prihvatljiv svim partnerima i vjerujete li da će taj model biti definiran tokom ove godine?

- Model koji je za nas prihvatljiv jeste onaj koji je razmatran prije nekoliko godina, kada je sastanke organizirao Štefan Fuele, a on podrazumijeva rješavanje presude Sejdić-Finci i unutar toga izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH na način da Federacija BiH ostane jedna izborna jedinica. Postoji intencija HNS-a da se iz čitavog tog okvira izdvoji samo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, na način da se kreiraju dvije izborne jedinice. Nadam se da HDZ neće krenuti u tom smjeru, bez dogovora sa koalicionim partnerima, jer nam ne treba još jedan nesporazum i neuspjeh.

Čini se da Vaš odnos sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem iz dana u dan postaje, blago rečeno, zategnutiji. U posljednjem javnom istupu je Radončić koristio i neke teške kvalifikacije na Vaš račun, te sam priznaje da će taj odnos, kako je kazao, trajati do kraja života. Kako je moguće, uzimajući u obzir takve ocjene, očuvati postojeću koaliciju sa SBB-om?

- Teško, ali ne i nemoguće. Koalicija je funkcionalna u onim segmentima koji su bitni za život građana, i sukobi u vrhu nisu se prelili na ministre i parlamentarce koji i dalje sarađuju na pitanjima od općeg značaja. Što se mene tiče, mogu samo pomoći da takvo pozitivno stanje ostane, i da se pokuša u ostatku mandata postići napredak. Sa Radončićem je drugačije, on smjenjuje svoje ljude, žrtvuje ih, dezavuiše, nipodaštava njihove odluke pokušavajući da prikupi političke poene za sebe.

Koliko zapravo, prema Vašem mišljenju, odnose SDA i SBB-a definiraju lične ambicije Fahrudina Radončića da iz trećeg pokušaja postane član Predsjedništva BiH?

- Nekoliko elemenata definira te odnose, a nema sumnje da je Radončićev karakter presudan: njegova politička ambicija, njegova frustracija procesom koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, njegova frustracija lošim izbornim rezultatom na lokalnim izborima, i njegova sklonost konfliktu. Radončić nikada, otkad je došao u BiH, nije prestao sa napadima na nekog od istaknutih Bošnjaka. Konflikt i svađa su dio njega, to je način na koji on funkcionira.

Posljednja sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj se raspravljalo o izvještaju Komisije SDA o incidentu u Srebrenici, je prekinuta, te je najavljeno da će se uskoro nastaviti razgovarati na tu temu. Evidentno je postojanje dva nepomirljiva suprostavljena bloka u Srebrenici, odnosno istočnoj Bosni. Nazire li se rješenje postojeće situacije?

- Ništa u politici nije nepomirljivo i ništa nije vječno. Uvijek su u opticaju razni interesi i rivalstva. Rukovodstvo SDA je jako zainteresirano za pomirenje unutar strukture SDA u Podrinju i uložit će sav potreban napor da do njega dođe. Od sloge u SDA zavisi položaj, pa i opstanak Bošnjaka u Podrinju, i općenito u RS-u.

U ponedjeljak ste u Sarajevu okupili sve načelnike i gradonačelnike SDA, te zvaničnike Vaše stranke u institucijama izvršne vlasti u Federaciji BiH. Da li je direktna komunikacija predstavnika lokalne vlasti i Vlade Federacije rezultirala konkretnim rješenjima i prepoznatim mogućnostima unapređenja postojeće situacije?

- Prošla je polovina mandata Vlade koju vodi Fadil Novalić, i vrijeme je da se podvuče crta i konstatira šta je dobro urađeno, šta je moglo bolje, da se redefinišu prioriteti i fokusi djelovanja. U tom smislu smo organizirali koordiniran i kombinovan rad Savjeta SDA i Savjeta načelnika SDA koji će se odvijati kroz nekoliko sjednica na kojima će aktivno učešće imati članovi dva Savjeta i članovi Vlade Federacije BiH iz SDA. Članovi Savjeta SDA, gradonačelnici i načelnici iz redova ove stranke zaista imaju ogromno, veoma upotrebljivo znanje i iskustvo, i rad sa njima je uvijek dao novi kvalitet i novi impuls. Ne sumnjam da će i ovaj put biti tako.

Autor: Nedim Pobrić | faktor.ba

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 21. Ožujak, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Kada se radi o prostoru bivše Jugoslavije, najjači uticaj je u Bosni i Hercegovini, a slijede Makedonija i Kosovo, pa zatim Albanija, kaže Šipoli.

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 12. Ožujak, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zdenko Kolak je član Predsjedništva HDZ-a 1990, šef ove stranke u Zenici i ZDŽ-u, a za naš list govori o pogubnim rješenjima aktualnih politika.

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 12. Ožujak, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što Međunarodni sud pravde u Hagu nije prihvatio zahtjev za reviziju presude iz 2007. godine po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, kojom je Srbija osuđena za nesprečavanje genocida u BiH tokom agresije na našu zemlju, važno bi bilo da se dijalog o tome u društvenom prostoru ne vodi politikantski. Kazao je to na početku intervjua za „Dnevni avaz“ Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 07. Ožujak, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nema te komisije koja može dokazati suprotno. E sad, ništa nije posve jednoznačno. Voljelo se i ljubilo i pod Hitlerom. Sveučilišta su podučavala, knjige su se pisale, bolnice su liječile... Ali, to ne može biti povod za relativiziranje i potiskivanje duboke istine o tim režimima.

Objavljeno u rubrici Interview Autor: 07. Ožujak, 2017. Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatski glasnik iz Tuzle je objavio intervju s fra Dragom Bojićem, doktor znanosti iz područja praktične teologije, koji se osvrnuo na trenutno stanje. Prenosimo dio razgovora:

Stranica 1 od 9

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas