“Sharenting”: Nekima su lajkovi bitniji od privatnosti vlastitog djeteta

Objavljeno u rubrici Znanost Autor:  e-Posavina 25. Svibanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

“Sharenting” (sharing – dijeljenje + parenting – roditeljstvo) je noviji fenomen koji označava roditeljsko zatrpavanje društvenih mreža fotografijama svoje djece, a za kojeg sigurnosni stručnjaci smatraju kako će do kraja sljedećeg desetljeća biti uzrok dvije trećine krađa identiteta i prijevara mladih ljudi (koji su imali neoprezne roditelje).

Budući da su roditelji jako ponosni na svoju djecu onda ih cijelom svijetu žele pokazati na načine koji su prije bili isključivo sadržaj privatnih foto albuma. U svojoj (posve prirodnoj) opčinjenosti svojim potomcima roditelji često zaboravljaju na drugu stranu medalje – a to je zaštita dječje sigurnosti i privatnosti.

Naime, osim gomile (pre)intimnih obiteljskih fotografija, roditelji na društvenim mrežama čestitanjem rođendana svojoj djeci također otkrivaju datume i godine rođenja, dijele informacije o prijateljima, imenima kućnih ljubimaca pa čak i kućnim adresama, gradu u kojem su rođeni i u kojem žive. Sve te objave u njihovim očima izgledaju nevino, ali stručnjaci upozoravaju kako sve te, naizgled nevažne, informacije – ostaju na internetu.

Krajem tekućeg tjedna će na snagu stupiti Opća uredba o zaštiti osobnih podataka koja bi korisnicima trebala jamčiti ipak veću zaštitu i privatnost. Usprkos tome, ostaje za zapitati se tko će korisnike spasiti od njih samih, jer premda društvene mreže nikad nisu bile oličenje privatnosti, mnogim problemima s privatnošću su korisnici sami otvorili put neopreznim objavama.

Nisu samo prijevare i krađe identiteta problem kod fenomena sharentinga. Objavljeni podaci i fotografije također mogu djecu pratiti godinama i ostavljati određeni dojam na druge aspekte života, čak i predstavljati razliku u tome hoće li osoba dobiti novi posao ili ne.

Socijalni i psihološki problemi koje djeca kasnije mogu imati također su zabrinjavajući pa je došlo i do pojava da djeca poslije traže pomoć sudova kada roditelji na njihov zahtjev ne žele ukloniti njihove fotografije koje su godinama dijelili na internetu.

Privatnost, zaštita sigurnosti i psihičko zdravlje djeteta bi roditeljima trebali ipak biti na prvom mjestu, a broj lajkova na zadnjem.

Izvor: geek.hr
Pročitano 115 puta Posljednja izmjena dana: 25. Svibanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas