Konačno riješen misterij: Kostur iz Čilea ipak nije izvanzemaljskog porijekla

Objavljeno u rubrici Znanost Autor:  e-Posavina 03. Travanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Provedena testiranja nad 15 centimetara dugom mumificiranom kosturu pronađenom u napuštenom rudarskom gradu La Noria u čileanskoj pustinji Atacama potvrdili su da je riječ o djevojčici s mutacijama na genima.

Iako su ostaci bili veličine fetusa preliminarni testovi su sugerirali da je u pitanju bilo dijete staro između šest i osam godina.

Danas, 15 godina od pronalaska, su znanstvenici izdvojili DNA iz kostiju za upotpunjavanje istine o mumiji zvanoj Ata, a testovi su pokazali da su i dob i druge anomalije rezultat genetskih mutacija.

Veličina, kao i oblik glave te manjak rebara su godinama budili sumnje kod pojedinaca o izvanzemaljskom porijeklu. Snimljen je čak i dokumentarac Sirius koji je to promicao kao dokaz posjeta izvanzemaljaca.

Sva ta nagađanja su potpuno demantirana. Naime, i ranije se znalo da su ostaci omotani bijelom tkaninom i vezani ljubičastom vrpcom – ljudski. No, novija testiranja su pokazala su da je Ata bila mrtvorođena djevojčica ili je umrla odmah po rođenju, s razarajućim mutacijama koje su i oblikovale njezino neobično tijelo. Nakon pronalaska je kostur prodan privatnom kolekcionaru u Španjolskoj.

“Bilo je čudno što su kosti izgledale kao da su od starijeg djeteta po gustoći i obliku. Sad vjerujemo da je zbog jednog od mutiranih gena”, rekao je Garry Nolan, profesor mikrobiologije i imunologije s medicinskog fakulteta na kalifornijskom Stanfordu.

Osim abnormalnosti kostura, Ata je vjerojatno imala i poremećaj zvan kongenitalna dijafragmalna hernija (istiskivanje organa trbušne šupljine u prsište), a analize su potvrdile i da su njezini geni najsličniji genima Čileanaca.

“Razumijevanje ovog procesa moglo bi omogućiti da razvijemo terapiju ili lijekove za ljude stradale u, recimo, strašnim  prometnim nesrećama. Možda postoji način kako da ubrzamo rast kostiju kod ljudi s teškim prijelomima. Prije nismo nikad imali uvid u ovakvo što”, zaključio je Nolan tvrdeći da je Ata umrla otprilike 40 godina prije nego su otkriveni ostaci.

“Deformacija je bila tolikih razmjera da nije mogla jesti. Iako je to potaknulo priču o izvanzemaljcima, u pozadini je jedna ipak tragična priča. Žena je rodila deformirano dijete, koje je kasnije čuvano, založeno, a onda prodano kao artefakt. Ispostavilo se da se radi o ljudskom biću, s nevjerojatnom genetskom pričom, iz koje bismo trebali naučiti puno korisnog da pomognemo drugima. Neka počiva u miru”, završio je Nolan i ustvrdio da bi kosti trebale biti vraćene u Čile i pokopane u skladu s tradicijom.

Izvor: geek.hr

 
Pročitano 204 puta Posljednja izmjena dana: 03. Travanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas