Na pragu smo pronalaska lijeka koji ubija sve tumore

Objavljeno u rubrici Znanost Autor:  e-Posavina 07. Veljača, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu tvrde kako se nalaze na pragu pronalaska lijeka koji ubija sve tumore u tijelu.

Voditelj ove studije, koja je 31. siječnja objavljena u časopisu Science Translational Medicine, je profesor onkologije Ronald Levy. Pionir je u području imunoterapije raka, a njegov je laboratorij razvio uobičajenu kemoterapiju rituximab.

Lijek koji su na Stanfordu razvili je kombinacija dva već postojeća lijeka. Predstavlja jedinstveni tip imunoterapije, jer reaktivira specifične T stanice putem injektiranja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

“Napredak imunoterapije mijenja medicinsku praksu. Ovaj lijek je na miševima pokazao nevjerojatne učinke i uklonio sve tumore koje su imali”, potvrdio je Levy. Kombinacija aktivnih sastojaka u samo jednoj injekciji aktivira imunološki sustav za borbu protiv tumorom zaraženih stanica u tijelu.

Čak 90 posto svih testiranih miševa je izliječeno nakon jedne injekcije, dok je preostalih 10 posto također izliječeno, ali nakon drugog primanja injekcije. Levyjev znanstveni tim kaže da je injekcija djelovala i kod miševa kod kojih je tumor čak i metastazirao po cijelom tijelu.

Dodao je svemu i to da novi lijek ne uzrokuje razne nuspojave kod pacijenata koje se često pojavljuju kad su u pitanju druge vrste imunoloških simulacija te da će ovaj lijek biti financijski isplativiji nego razni dosadašnji tretmani koji su mogući. Oni smatraju kako je problem s prijašnjim tipovima liječenja bilo to što treba dosta vremena da se pripreme, dugotrajno se daju oboljelima i imaju strašne nuspojave.

U kliničko ispitivanje namjeravaju uključiti ukupno 15 pacijenata oboljelih od limfoma, dok je u pitanju početni stadij. Ako ispitivanje bude uspješno kako se nadaju, Levy kaže kako će se isto to moći koristiti kod više vrsta tumora i kako će s vremenom onkolozi davati injekcije oboljelima i prije operativnih zahvata kako bi spriječili ponovno pojavljivanje tumora.

“Smatram da ćemo ovim lijekom u budućnosti moći liječiti baš sve vrste tumora”, zaključio je Levy.

Izvor: geek.hr

Pročitano 287 puta Posljednja izmjena dana: 07. Veljača, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas