Think Different
Glas slobodne Posavine!

HS BiH: Čović i HDZ BiH su opalili šamar svim braniteljima

Što je Del Vechio tražio u BanjaLuci

0 641

Hrvatska stranka BiH najoštrije osuđuje svako priznavanje etničkog čišćenja a prisustvovanje obilježavanju takozvanog neustavno proglašenog dana RS je čin za svaku osudu.

Najprije želimo upozoriti samo na dvije činjenice koje bi trebale otvoriti oči i onim najtvrdokornijim Hrvatima koji podupiru politiku HDZ-a i gospodina Čovića koji kako ćemo vidjeti priznaje i podupire etničko čišćenje i aplaudira odličju ratnog zločinca.

Prva činjenica, početkom devedesetih godina broj Hrvata, na prostoru koji zauzima RS, bio je 220.000 a prema podatcima banjolučke biskupije danas ih ima oko 15.000, dakle ovaj prostor gotovo je očišćen od Hrvata katolika.

Druga činjenica, na svečanosti obilježavanja neustavnog dana RS posthumno je odlikovan srpski general zločinac Slavko Lisica koji je presudom Županijskog suda u Šibeniku proglašen krivim za ratne zločine nad hrvatima i osuđen na petnaest godina zatvora.

Ako se osvrnemo na činjenicu da su kao posljedica etničkog čišćenja Hrvati gotovo nestali sa ovih prostora i da je za to čišćenje posthumno odlikovan ratni zločinac postavlja se pitanje što je gospodin Čović, koji za sebe voli reći da je legitiman, radio na neustavnom događaju. Neki plaćenički mediji su to okarakterizirali kao dobar državnički potez što je još i ozbiljnija uvreda kada znamo da RS niti je niti će biti država.

„Čović je došao i zbog Srba i Hrvata i Bošnjaka koji žive u entitetu Republika Srpska i njegovo pojavljivanje tamo najnormalniji je državnički potez.“, javlja Dnevnik.ba.

Moglo bi vas zanimati

Ovim „državničkim potezom“ Dragan Čović zajedno sa HDZ-om opalio je šamar svim braniteljima kada je otišao da se pokloni i aplaudira dodjeli odličja ratnom zločincu i vojsci koja je selo Ravno sravnila, a Hrvate ubijala i protjerivala pa čak i sa područja gdje nije bilo ratnih sukoba. Najbolji primjer je Briševo, nedaleko od Banja Luke, u kojem su Hrvati poubijani i protjerani bez ratnih sukoba ali bili su krivi jer su Hrvati. Dokle ćemo trpjeti poniženja jeli došao kraj.

Na svečanom prijemu 9.1.2019., povodom Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim gospodin Dodik se susreo i s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom. Postavlja se pitanje da li je veleposlanik Del Vechio na ovaj događaj došao samovoljno ili je na ovom neustavnom i nelegalnom skupu predstavljao Republiku Hrvatsku.

Ako je u pitanju samovolja HS BiH očekuje od zvaničnog Zagreba da opozove i primjereno kazni veleposlanika koji ne poštuje odluke Ustavnoga suda države u kojoj je akreditiran kao veleposlanik i tako pokažu da su istinski prijatelji BiH i da poštuju institucije države.

Ako je pak gospodin Del Vechijo službeno predstavljao Republiku Hrvatsku na derneku u Banjoj Luci onda je to dokaz da zvanični Zagreb podupire etničko čišćenje u što ne želimo niti vjerovati. Očekujemo od zvaničnih vlasti RH da najoštrije osude nazočnost zvaničnih predstavnika RH na neustavnom skupu i poduzmu korake radi dobrosusjedskih odnosa dviju država, kaže se u priopćenju iz Hrvatske stranke BiH.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više