Think Different
Glas slobodne Posavine!

Hrvati iz Posavine najveće žrtve Herceg-Bosne

Herecg-Bosna kontinuirana šteta za Posavinu

5 6.528

Povijesna činjenica je Bobanova izdaja Posavine. Danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Ne postoji zajednički stav, čak ni među samim hrvatskim strankama u BiH.

Svake nova želje za Herceg-Bosnom iznjedri staro pitanje: što je ona značila Hrvatima u BiH i Posavini?

Herceg Bosna je utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine. Njen predsjednika Mate Boban proglasio ju je Republikom s 30 okruga zahtijevajući za nju autonomni status u okviru BiH s ciljem kasnijeg odcjepljenja i priključenja Republici Hrvatskoj. Danas, nakon 26 godina političko vodstvo HDZ BiH  pokušava  ujediniti sve Hrvate u  Hercegovini.

Herecg -Bosna tada a i sada nanosi veliku štetu posavskim Hrvatima.

Projekat Mate Bobana i Karadžića je unesrećio 200.000 Hrvata, iza sebe je ostavio pustoš i unesrećio ljude svih nacionalnosti i vjera. Bobanu i Karadžiću nije bilo na pameti opstanak, nego podjela BiH, te su dogovorima u Grazu dogovorili njen slom. Projekat koji i danas preko Dodika i Čovića koči  svaki napredak Bosne i Hercegovine.

Povijesna činjenica je Bobanova izdaja Posavine. Danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Hrvatski blok smatra da je dodatni problem što HDZ BiH pristaje na uvjete o unutarnjoj reorganizaciji BiH po želji Dodika, koji se neupitno zalaže samo za granica svoga entiteta.

Inače, ideja Herceg-Bosne, kao trećeg entiteta ili federalne jedinice, po našem mišljenju nije najbolje rješenje za sve Hrvate u BiH. Čak i da se postigne suglasnost, veliko je pitanje koliko bi Hrvati u Posavini i Bosni i Hercegovini time zaista dobili, a koliko izgubili, stoji u priopćenju Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine.

5
Napišite komentar

avatar
2500
3 Komentara
2 Odgovora na komentare
0 Sljedbenika
 
Komentar s najviše ocjena
Najviše odgovora na komentar
5 Autori komentara
MaxMehmedpuka 59 - JANUARJurePravedna država treća ljevica Autor zadnjeg komentara

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
noviji stariji najviše ocjenjeni
Obavijesti me o:
Pravedna država treća ljevica
Gost
Pravedna država treća ljevica

Jedino rješenje za BiH je ukidanje republike srpske i Federacije, te formiranje BiH po kantonalnom principu sa nekoliko kantona (pet ili šest), po nacionalnim i ekonomskim kriterijima. Potreban je novi Dayton. Međunarodna zajednica je zakuhala kašu i ona je treba riješiti (to sigurno neće prijatelji Dodik i Čović, oni razmišljaju samo o svom bogatstvu).

Jure
Gost
Jure

Naravno da to neće Traktorista iz Laktaša i Čović no oni ipak dobivaju potporu na izborima . Činjenica je da nisu oni krivi nego smo krivi mi koji ne izlazimo na izbore ili glasujemo za njih i time se nastavlja stanje koje odgovara njima a ne pučanstvu BiH !
Koja to država može prosperirarati sa birokratskim aparatom kakav jekom nas . Centralna vlada , entitetska vlada , županijske vlade ….

puka 59 - JANUAR
Gost
puka 59 - JANUAR

V ETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA MOLE POSAVLJAKE DA BUDU BUDNI NE SPAVAJU KAO KRAJEM 92 – 93 god .TADA SU VOĐE HALALILI: ORAŠJE -OĐAK – MODRIĆU- DERVENTU -B BROD.HVALA NAŠIM SABORCIMA IZ TI KRAJEVA ŠTO NAM SE PRIKLJUĆIŠE U LOMLJENJU ZUBI NA KAPIJI BOSNE JEDINICAMA HV . NEKA JE SLAVA POGINULIM A ŽIVIM KOJI SU SADA EU NEKA SU ŽIVI I ZDRAVI BILI . POZDRAV DOMOVINI BEZ ZABORAVAI PAMTITI MLADI .

Mehmed
Gost
Mehmed

“Posavina”
Gdje je ta tzv “Posavina”, na lijevoj ili pak desnoj strani rijeke Save, gopsod mijenjate imena nekih područja kao da su Vaša tvorevina, ja pretpostavljam da se ovdje radi o Bosanskoj, ponavljam Bosanskoj Posavini i zahtijevam da se ova regija tako i oslovljava.

Max
Gost
Max

Mehmede, Posavina je s obje strane Save i ne znam zašto je tebi problem ako se ne navodi pridjev koji pobliže označava o kojoj se Posavini radi kada je to iz teksta sasvim razvidno. Uostalom Posavci svoj kraj mogu nazivati kako hoće i nazivaju ga. Najčešće se koristi termin Posavina, bez onog bosanska… Jednako tako kao što mnogi Bosnu i Hercegovinu nazivaju sa samo Bosna. Bosna i Hercegovina je službeni naziv naše države, dok Bosanska Posavina nije nikakav službeni naziv i može se interpretirat kako se hoće. Vi imate pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo kršiti ustav i zakone, a posebice drugima nametati svoje stavove koji su apsolutno neutemeljeni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više