Think Different
Glas slobodne Posavine!

Hrvati iz Posavine najveće žrtve Herceg-Bosne

Herecg-Bosna kontinuirana šteta za Posavinu

3 6.303

Povijesna činjenica je Bobanova izdaja Posavine. Danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Ne postoji zajednički stav, čak ni među samim hrvatskim strankama u BiH.

Svake nova želje za Herceg-Bosnom iznjedri staro pitanje: što je ona značila Hrvatima u BiH i Posavini?

Herceg Bosna je utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine. Njen predsjednika Mate Boban proglasio ju je Republikom s 30 okruga zahtijevajući za nju autonomni status u okviru BiH s ciljem kasnijeg odcjepljenja i priključenja Republici Hrvatskoj. Danas, nakon 26 godina političko vodstvo HDZ BiH  pokušava  ujediniti sve Hrvate u  Hercegovini.

Herecg -Bosna tada a i sada nanosi veliku štetu posavskim Hrvatima.

Projekat Mate Bobana i Karadžića je unesrećio 200.000 Hrvata, iza sebe je ostavio pustoš i unesrećio ljude svih nacionalnosti i vjera. Bobanu i Karadžiću nije bilo na pameti opstanak, nego podjela BiH, te su dogovorima u Grazu dogovorili njen slom. Projekat koji i danas preko Dodika i Čovića koči  svaki napredak Bosne i Hercegovine.

Povijesna činjenica je Bobanova izdaja Posavine. Danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Hrvatski blok smatra da je dodatni problem što HDZ BiH pristaje na uvjete o unutarnjoj reorganizaciji BiH po želji Dodika, koji se neupitno zalaže samo za granica svoga entiteta.

Inače, ideja Herceg-Bosne, kao trećeg entiteta ili federalne jedinice, po našem mišljenju nije najbolje rješenje za sve Hrvate u BiH. Čak i da se postigne suglasnost, veliko je pitanje koliko bi Hrvati u Posavini i Bosni i Hercegovini time zaista dobili, a koliko izgubili, stoji u priopćenju Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine.

3
Napišite komentar

avatar
2500
2 Komentara
1 Odgovora na komentare
0 Sljedbenika
 
Komentar s najviše ocjena
Najviše odgovora na komentar
3 Autori komentara
puka 59 - JANUARJurePravedna država treća ljevica Autor zadnjeg komentara

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
noviji stariji najviše ocjenjeni
Obavijesti me o:
Pravedna država treća ljevica
Gost
Pravedna država treća ljevica

Jedino rješenje za BiH je ukidanje republike srpske i Federacije, te formiranje BiH po kantonalnom principu sa nekoliko kantona (pet ili šest), po nacionalnim i ekonomskim kriterijima. Potreban je novi Dayton. Međunarodna zajednica je zakuhala kašu i ona je treba riješiti (to sigurno neće prijatelji Dodik i Čović, oni razmišljaju samo o svom bogatstvu).

Jure
Gost
Jure

Naravno da to neće Traktorista iz Laktaša i Čović no oni ipak dobivaju potporu na izborima . Činjenica je da nisu oni krivi nego smo krivi mi koji ne izlazimo na izbore ili glasujemo za njih i time se nastavlja stanje koje odgovara njima a ne pučanstvu BiH !
Koja to država može prosperirarati sa birokratskim aparatom kakav jekom nas . Centralna vlada , entitetska vlada , županijske vlade ….

puka 59 - JANUAR
Gost
puka 59 - JANUAR

V ETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA MOLE POSAVLJAKE DA BUDU BUDNI NE SPAVAJU KAO KRAJEM 92 – 93 god .TADA SU VOĐE HALALILI: ORAŠJE -OĐAK – MODRIĆU- DERVENTU -B BROD.HVALA NAŠIM SABORCIMA IZ TI KRAJEVA ŠTO NAM SE PRIKLJUĆIŠE U LOMLJENJU ZUBI NA KAPIJI BOSNE JEDINICAMA HV . NEKA JE SLAVA POGINULIM A ŽIVIM KOJI SU SADA EU NEKA SU ŽIVI I ZDRAVI BILI . POZDRAV DOMOVINI BEZ ZABORAVAI PAMTITI MLADI .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više