Think Different
Glas slobodne Posavine!

HDZ BiH varao više nego sve druge stranke zajedno

Analiza provedene ankete

0 469

Zatvorili smo našu anketu s pitanjem „Jesu li izbori bili pošteni?“ i u nastavku teksta donosimo analizu rezultata provedene ankete.

U vrijeme zaključenja ankete odgovori naših čitatelja bili su, po nama, malo iznenađujući. Očekivali smo više odgovora koji bi potvrđivali pošten izborni proces. Jednako tako očekivali smo da će u konačnici prevladati oni odgovori koji kažu da su izbori bili nepošteni. Ali nismo očekivali toliku razliku.

Rezultat ankete je pokazao da čak 93,50% naših čitatelja misli da su izbori bili nepošteni. Dok svega njih 6,50% smatra da je u izbornom procesu sve bilo uredu.

Znači li to da i birači koji su svoj glas dali HDZ BiH, koji je osvojio više od 50% glasova, misle kako su izbori bili nepošteni? Trebalo bi da znači, jer matematika tako pokazuje. S tim da bi oni zastupali stavove kako je samo oporba varala.

Vjerujemo da se malo tko pri donošenju konačnog suda o poštenju izbora rukovodio prevarama na biračkim mjestima, kupovinom glasova na terenu i sl. kako to obično biva kada su izbori u pitanju.

Ovaj put u žiži izbornih prevara su dopisni glasovi. Ili tzv. dopisni glasovi. Sustav dopisnog glasovanja samo je izmanipuliran dok u praksi on nije ništa drugo nego klasični kriminal koji podrazumijeva krađu identiteta i prijavu CIK-u/SIP-u lažno boravište osoba kojima su ukrali identitet.

Zlouporaba dopisnih glasova pokazala se djelotvornom i na prošlim izborima, pa i na pretprošlim. Tim prevarama su se uglavnom bavili oni koji nisu u poziciji da na redovnim biračkim mjestima osvoje značajniji broj mandata. Vladajuće stranke manje su pridavale važnosti dopisnom glasovanju jer su glasove lako osvajali i kupovali na domaćem terenu.

Za ove izbore situacija se mijenja. Velike stranke shvaćaju u kojem grmu leži zec i iste pribjegavaju praksi koja se pokazala učinkovitom. Svaki glas je jednako vrijedan, pa tako i onaj dobiven prevarom preko sustava dopisnog glasovanja.

Objavom rezultata Općih izbora dobili smo konačan broj glasova koji su pristigli putem pošte. Ima tu sigurno nekoliko desetina onih koji su uredni. Kod kojih nema prevare, nego je riječ o stvarnoj izraženoj volji birača.

Međutim, većina njih su pokradeni glasovi i u to nitko ne sumnja što pokazuju i rezultati naše ankete.

Nećemo ulaziti u izborne prevare na razini države ili Federacije BiH. Osvrnut ćemo se samo na Županiju Posavsku i dopisne glasove koji su definirali tko će sjediti u skupštinskim klupama u novom sazivu Skupštine Županije Posavske.

Kako je na službenoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva www.izori.ba predstavljeno koalicija koju predvodi HDZ BiH imala je 1.592 glasa koje su dobili putem pošte. Slijedi ih koalicija na čelu sa „Devedesetkom“ koja je ušićarila 562 dopisna glasa. Na trećem mjestu je Posavska stranka sa 339 dopisna glasa, zatim slijedi SDA sa 226 koverata u kojima su se nalazili listići sa označenim preferencijama na ime članova njihove stranke. Od ostalih stranaka može se spomenuti još Srpska lista sa 185 glasova DF sa mršavih 54 glasa i SDP sa ukupno 47 glasačkih listića pristiglih putem pošte. Ostale stranke u ovom kontekstu nije vrijedno spominjati jer su zajedno imale manje od 50 dopisnih glasova.

Iz analize svih glasova pristiglih putem pošte (3712) vidljivo je da ih HDZ BiH ima1592, odnosno 138 glasova više nego sve druge stranke zajedno. Prema tomu nije teško zaključiti tko je najviše varao i tko se najviše služio nečasnim, ali i nezakonitim radnjama.

A da je bilo prljave izborne rabote prstom se, osim u HDZ BiH, može uprijeti i u HDZ 1990, Posavsku stranku i najvjerojatnije u SDA budući da i njihovih 226 dopisna glasa bude sumnju u regularnost procesa glasovanja putem pošte.

Srpska lista ima jednak broj dopisnih glasova kao i onih koje su dobili na redovitim biračkim mjestima. No, ukupan broj njihovih glasova je irelevantan pa u nastavku nećemo razmatrati njihovo poštenje.

Ukupan broj glasova kojeg su dobili recimo HDZ 1990 i Posavska stranka zajedno manji je od ukupnog broja dopisnih glasova. A te dvije stranke osvojile su 5 mandata u Skupštini Županije Posavske.

Što znači da je broj dopisnih glasova poprilično utjecao na konačan izbor kandidata u zakonodavno tijelo Županije Posavske.

Da nije bilo tih pokradenih dopisnih glasova HDZ BiH bi sigurno imao mandat manje. Taj mandat bi dobio DF. Ovako je Demokratska fronta ostala bez zastupnika u Skupštini Županije Posavske jer je zahvaljujući dopisnim glasovima povećan broj glasova potreban za izborni prag pa je DF ostao bez mandata iako su imali 498 glasova, a jedanaesti mandat HDZ BiH je osvojen sa manje od 430 glasova. Takva su pravila. Izborni prag je 3% i DF ga je izgubio zbog mnoštva dopisnih glasova.

Jedino je još kod Posavske stranke broj dopisnih glasova bitno utjecao na konačan rezultat. Bez tih 339 dopisnih koliko je Posavska stranka imala oni vjerojatno ne bi dobili dva mandata. Međutim, ta dva mandata izvojevana su na imena kandidata koji za svoj prolaz mogu zahvaliti isključivo dopisnim glasovima.

U drugim strankama manje-više, dopisni glasovi nisu bitno utjecali na plasman kandidata za prolaz u Skupštinu ŽP.

Na kraju ostaje zaključiti da su rezultati naše ankete realni i da su naši čitatelji u pravu kada su označili odgovor da su izbori bili nepošteni. Jer 3.712 glasova nisu malo. Možda je njihov utjecaj na ukupan odnos snaga u Skupštini ŽP nevažan, ali teško se oteti dojmu i gorčini da su stranke birače ako ne prevarile onda sigurno debelo varale. I nikako se ne može reći da su izbori bili pošteni, fer i korektni.

Još se samo može postaviti pitanje kako se ovom i ovakvom kriminalu ne može stati na kraj? Pa može!

Prijevare ovakve vrste daju se spriječiti ili ako ne spriječiti onda se počinitelji mogu kazniti. S tim da u našoj državi onaj tko bi trebao to uraditi ne radi svoj posao. A kako nerade svoj posao onda ih se ima smatrati da su dio upletene mreže organiziranog izbornog kriminala. I točka. Nema dalje. Osim da nevještima ukažemo da je riječ o CIK-u/SIP-u. Tek toliko ako se netko pravi mutav pa ne zna tko je glavni krivac za nekažnjivo varanje na izborima.

A tako je kako je iz razloga što su uposlenici u CIK-u/SIP-u namještenici stranaka. I gle čuda upravo onih stranaka koje su na vlasti i koje uvijek pobjeđuju na izborima. I to onih stranaka koje su jedine protiv elektronskog glasovanja. Pametnom je sve rečeno.

Ivan Stanić | e-Posavina.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više