Think Different
Glas slobodne Posavine!

Eurogrupa pozdravila želju Hrvatske da uvede euro…

"KUNE" ODLAZE U POVIJEST

0 19

Hrvatska je poslala službeno pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM 2), potvrdio je čelnik Eurogrupe Mario Centeno, prenose agencije

Prema njegovim riječima, ministri financija eurozone pozdravili su taj potez službenog Zagreba.

Pismo namjere je rana faza na putu prema uvođenju eura, rekao je Centeno.

Učinjen prvi formalni korak

Hrvatska je 4. srpnja uputila pismo namjere o ulasku u ERM 2 zemljama članicama eurozone, Danskoj i institucijama Europske unije, podsjeća Hina.

Time je učinjen prvi formalni korak prema sudjelovanju u ERM 2, koje prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Kako je priopćeno iz hrvatskog Ministarstva financija, uz pismo namjere, članicama i institucijama EU-a dostavljen je i Akcijski plan u kojemu su detaljno opisane reforme koje će Hrvatska provesti prije ulaska u ERM 2.

Plenković: Potvrda dobrog reformskog smjera Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je prihvaćanje pisma namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam “još jedna potvrda dobrog reformskog smjera Hrvatske”, priopćeno je iz vlade.

“Nakon izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, vraćanja kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, ostvarivanja rasta BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu 2019. godine, prihvaćanje pisma namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu te da Europska komisija, Europska središnja banka i druge međunarodne financijske institucije prepoznaju reformske napore Vlade Republike Hrvatske”, kazao je Plenković.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više