Think Different
Glas slobodne Posavine!

Enterijer crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom na izložbi najboljih projekata iz BiH u Grazu

Uspješan arhitektonski projekt iz Brčkog

0 75

Projekt rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika župne crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom, kojeg su projektirali arhitekti Juro Pranjić i Ana Bosankić iz arhitektonskog ureda d.o.o. Novi dom, odabran je među samo 18 najboljih arhitektonskih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine na tradicionalnoj izložbi Collegium artisticum 2018 – Arhitektura.

Izložba je premijerno otvorena u Sarajevu, a kako je riječ u putujućoj izložbi ona je u srijedu 07. februara predstavljena i brojnoj publici u Kući arhitekture – Haus der Architektur u Grazu u Austriji. Organizator izložbe u Grazu je HDA Graz i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini. Izložba u Grazu ostaje otvorena do 22. februara.

Pored austrijske publike u Grazu izložbu je imala priliku vidjeti i Tuzla, Novi Sad, Mostar, Zenica, Banja Luka, Trebinje i Visoko.
Organizator ove tradicionalne izložbe je Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini. Ove godine je od ukupno 57 pristiglih radova iz cijele BiH, internacionalni stručni žiri kojeg su činili – Idis Turato (Hrvatska), Tadej Glažar (Slovenija) i Christoph Hinterreiter (Austrija) je strogom selekcijom odabrao samo 18 projekata koji su predstavljeni na izložbi.
Projekt Novog doma – Rekonstrukcija enterijera župne crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom, koja je nacionalni spomenik BiH i djelo je arhitekte Karla Paržika, je odabran kao jedan od 5 najuspješnije realiziranih enterijera u cijeloj BiH.

Arhitekti ističu da su otvaranjem, osvjetljivanjem i pročišćenjem enterijera kreirali atmosferu prozračnosti, čistoće, otmjenosti i dostojanstva koje je prikladno ovom tipu objekata.
Jasnim kontrastom između novih elemenata rekonstrukcije i zaštićene izvorne arhitektonske kompozicije formirali su preduvjete da se zaštićeno dobro i umjetnine uopće mogu sagledati i valorizirati.
Prostor su oslobodili i osuvremenili, dali mu novi, vjerodostojan i slobodan duh koji ne imitira istoricizam nego je ovovremen i sa jasnim odmakom od kopiranja pokazuje povijesnu slojevitost koju treba njegovati.

Projekt rekonstrukcije enterijera je samo dio cjelovitog projekta rekonstrukcije zaštićenog nacionalnog spomenika kompleksa crkve Presvetog Srca Isusova, Župne kuće i Vanjskog uređenja kompleksa. Ovaj projekt arhitektonskog ureda Novi dom je usvojen od Komisije za nacionalne spomenike, a prema njemu do sada je izveden dio rekonstrukcije crkve i dio vanjskog uređenja u suradnji sa bivšim župnikom vlč. Veselkom Župarićem.
Arhitekti ističu da više od dvije godine uopće nisu uključeni u radove koji se izvode na ovom značajnom i zaštićenom nacionalnom spomeniku, iako je međunarodna stručna javnost njihov projekt prepoznala kao iznimno vrijedan za cijelu Bosnu i Hercegovinu i ocijenila ga kao referentni primjer pozitivnog odnosa prema zaštićenom dobru.
Za očekivati je da se nakon ovako značajnog državnog i međunarodnog priznanja i preostali radovi na ovom zaštićenom kompleksu nastave prema usvojenom projektu nagrađenih autora.

Moglo bi vas zanimati

Nakon projekta Kapele sv.Franje u Gornjem Vukšiću koji je odabran za izložbu prošle godine, a koju su također projektirali arhitekt Juro Pranjić i arhitektica Ana Bosankić, ovo je već drugi projekt iz Brčko Distrikta koji je izložen na ovoj jedinoj i najznačajnijoj selektivnoj izložbi najuspješnije arhitekture u BiH.

Više o projektu možete pročitati na stranicama Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini  –  link. https://aabh.ba/ca-2018-crkva-presvetog-srca-isusova/

Projekt Kapele sv.Franje u Gornjem Vukšiću koji je prošle godine uvršten u selekciju najboljih projekata: https://aabh.ba/ca-2017_kapela-svetog-franje/

Novi dom / e-Posavina.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više