Think Different
Glas slobodne Posavine!

Džaferović: Dodik je postavljanjem zastave RS-a počinio kažnjivo djelo

Neće se tolerirati Dodikovo kršenje zakona

0 31

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na dašnjoj hitnoj press konferenciji u Sarajevu najoštrije osudio postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.

“Politika poštivanja Ustava i zakona u BiH i to je jedina moguća politika koju moramo svi zastupati u Predsjedništvu BiH. Dodik je u proteklim danima svojim postupcima povredio nekoliko zakona, a današnjim postavljanjem zastave entiteta RS-a je uradio kažnjivo djelo i o tome će biti obaviještene nadležne agencije koje će morati sprovesti postupak kažnjavanja”, kazao je Džaferović.

“Ovo danas nije uradio Sekretarijat Predsjedništva BiH, nego kabinet Milorada Dodika te se postavlja pitanje ko smije i po kojem osnovu da ulazi u svečane prostorije gdje se vrše svečani prijemi?”, dodao je.

“Danas smo od Dodika čuli da je napisao jedno uvredljivo pismo predsjedniku SAD-a koji nam je poslao pismo i čestitao Dan državnosti BiH, iskazao podršku suverenitetu BiH i spremnost da se našoj zemlji pomogne na EU putu. Zahvaljujem se predsjedniku SAD-a na pismu. Današnji stav Dodika je njegov jednostran potez i to ne treba da služi nikome na čast, pa ni gospodinu Dodiku”, dodao je Šefik Džaferović.

Također, on je rekao kako neće doći do demilitarizacije BiH koju zagovara Dodik, nego će BiH raditi na jačanju svojih Oružanih snaga.

“Svako zagovaranje ukidanja institucija Europske unije koje možemo slušati ovih dana od Dodika neće se tolerisati”, istakao je Džaferović.

Naime, prilikom današnjeg zvanične posjete novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića, pored zastave BiH bila je istaknuta i zastava manjeg bh. entiteta.

Ovakvo ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH suprotno je odredbama Zakona o zastavi BiH koji je javnosti dostupan na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor: radiosarajevo.ba

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više