Think Different
Glas slobodne Posavine!

DARKO TRIFUNOVIĆ: BiH će ući u NATO mnogo prije Srbije

Profesor na beogradskom Fakultetu sigurnosti

0 36

Što se tiče navoda njemačkih medija da Rusija želi formirati svoje vojne baze u RS-u i Srbiji, to je tačno, kaže profesor Trifunović.

BiH će ući u NATO mnogo prije Srbije te sam siguran da će sadašnje rukovodstvo RS-a shvatiti da ide pogrešnim putem, smatra profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović.

– BiH je, praktično, već u NATO-u, potpisala je Mapu puta, a dvije trećine stanovništva želi vidjeti zemlju u EU i kao članicu Zapadnog vojnog saveza. Bilo kakav referendum o toj temi u BiH bi završio daleko uspješnije no u Srbiji. Politika odbijanja realnosti, kojom se služe određeni krugovi u RS-u, doživjet će svoj kraj. Ta politika nema budućnost i siguran sam da će se u određenom trenutku sadašnje rukovodstvo RS-a otrgnuti ruskom utjecaju i shvatiti da put kojim idu nije ispravan.

Što se tiče navoda njemačkih medija da Rusija želi formirati svoje vojne baze u RS-u i Srbiji, to je tačno. No, situacija nije takva da Rusi tu mogu napraviti bazu jer Zapad, NATO i EU navodni ruski humanitarni centar u Nišu ne doživljavaju kao civilni centar, već ga doživljavaju i govore o njemu kao o špijunskom centru. Sumnje Zapada da se tu ne radi o humanitarnom centru, čiji je cilj pružanje pomoći u nesrećama i katastrofama, pokazale su se opravdanima jer je u neposrednoj blizini tog centra u dva navrata došlo do iskakanja vozova koji su prevozili opasne tvari a da niko iz tog navodno humanitarnog centra nije došao pomoći. Osnivanje takvih centara Rusi planiraju i u RS-u, ali je jasno da Zapad i NATO to neće dozvoliti, tvrdi profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović za Insajder.

Izvor: depo.ba

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više