Think Different
Glas slobodne Posavine!

CT će moći predvidjeti srčani udar godinama prije

Nova metoda analize snimaka

0 42

Otkriće korisnih posve novih stvari i pojava je uvijek uzbudljivo, no jednako tako je uzbudljivo i kad se otkrije nova namjena već postojećih stvari. CT je dobar primjer toga.

S kompjutoriziranom tomografijom kao vrijednom radiološkom metodom smo upoznati još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada dolazimo do toga da namjena tog stroja i njegovih snimaka može biti i nešto sasvim novo.

Naime, znanstvenici s oxfordskog sveučilišta su novopronađenom metodom analize snimaka učinjenih CT-om saznali da se snimkama može predvidjeti kojim pacijentima prijeti srčani udar. I to godinama prije nego se to dogodi.

Ne samo da će se predvidjeti udar, nego i točna arterija kojoj prijeti suženje

Spomenutu tehnologiju su oxfordski znanstvenici razvili u suradnji s ustanovama iz Njemačke i Sjedinjenih Država koristeći se algoritmima da prouče masnoće koronarnih arterija, što je prikazano na snimkama srca.

Masnoće se mijenjaju kad se arterija upali i to može biti sustav ranog upozorenja u 30% slučajeva srčanih udara.

“Ako uspijete identificirati upalu arterija srca onda možete reći točno koja arterija će izazvati srčani napad”, objašnjava oxfordski profesor Charalambos Antoniades. S novom tehnologijom to je itekako moguće analizirajući CT snimke.

Većinu srčanih udara uzrokuje nakupljanje masnoća na unutrašnjoj stijenki arterije što dovodi do suženja žile, smanjuje njezinu prohodnost i smanjuje sam dotok krvi u srce.

Zasad CT snimke pokazuju liječnicima mjesto na kojem je neka arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, no s ovom novom tehnologijom liječnici će moći točno predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje.

“Možemo reći da su nečije arterije upaljene i da će se suženje dogoditi u roku od 5 godina. Stoga će se onda moći unaprijed poduzimati preventivne mjere za sprječavanje formiranja masnih naslaga”, zaključuje Antoniades.

Znanstvenici se nadaju kako će metodu odobriti nadležne vlasti s obje strane Atlantika u roku od jedne godine.

Srčani i moždani udari su dva najveća uzročnika smrti u svijetu i zato je ova vijest iznimno bitna.

Izvor: geek.hr/znanost

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više