Think Different
Glas slobodne Posavine!

CIK mora poništiti dopisne glasove, inače…

Izborna prijevara je dokazana

0 982

Ne znam kako stvari stoje na razini države Bosne i Hercegovine. Ali što se tiče Županije Posavske slobodno se odmah može konstatirati da će predstojeći opći izbori biti neregularni. Izbornih prijevara bilo je i do sada. Žalili su se mnogi politički subjekti. Slane su pritužbe CIK-u/SIP-u.

Međutim, nikakve pritužbe nisu urodile plodom. Središnje izborno povjerenstvo ili Centralna izborna komisija uvijek je znala naći nekakvo opravdanje i uvijek su pritužbe ocjenjivali kao neutemeljene. A kada ih se stjera u kut onda daju objašnjenje kako učinjena prijevara ne utječe na konačan ishod izbora. Zna se da nije tako i da CIK bez milosti autoritativno presuđuje u korist onih koje štiti. Međutim, tu više pravnog lijeka nema. Moguće je još žaliti se Apelacionom odjel Suda Bosne i Hercegovine koji po pravilu amenuje ono što je i CIK izrekao. Dakle, tko gubi ima pravo da se ljuti, bez obzira bio u pravu ili ne.

Iako ima još lijepo dana do početka izbora već se sada može osnovano sumnjati da će doći do velike izboren prijevare. Manjkavosti Izbornog zakona tek sada dolaze do izražaja. Svi su skontali da se može varati i rijetki su oni koji nisu ili neće pokušati doći do jeftinih glasova. Riječ je o zakonskoj mogućnosti dopisnog glasovanja ili tzv. glasovanja putem pošte. Tu mogućnost do sada je koristio jedan broj građana BiH, međutim, malo tko ih je uzimao zaozbiljno, jer svi ti glasovi, zbog svoje malobrojnosti, nisu utjecali na izborni rezultat.

Kada je u pitanju izborna scena u Županiji Posavskoj ti dopisni glasovi i nisu tako bezazleni kako je drugdje u sredinama gdje je biračka baza daleko brojnija.

Veliki broj Posavaca živi u inozemstvu. Daleko su brojniji nego birači koji će glasati na redovitim biračkim mjestima u općinama Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. Bitno ih je animirati i pregršt glasova može doći iz Austrije, Njemačke, Švicarske i drugih zemalja gdje državljana BiH ima u velikom broju. Čak toliko da se s njima mogu nadjačati svi rezultati ostvareni na redovitim biračkim mjestima. U stvarnosti to ipak ide dosta teže nego što to teorijski zvuči. Većina raseljenih Posavaca nije pretjerano zainteresirana za izbore u domovini. Najmanje im je bitno tko će pobijediti i kakve se sve političke igre igraju u njihovom zavičaju. Čak se može reći da su totalno nezainteresirani i uistinu ih je teško animirati.

Veliki politički igrači u domovini prepoznali su taj potencijal i našli su način, ne kako da ih animiraju nego kako da iskoriste njihovo biračko pravo i kako da umjesto njih popune njihove glasačke listiće. Svi ti glasovi mogu biti veoma važni. Ako ih se nakupi par tisuća s njima se može u dobroj mjeri utjecati na formiranje izborne većine.

Važno je samo doći do identifikacijskog dokumenta svakoga od njih koji su vani. I ne samo od njih. U obzir dolaze i svi potencijalni apstinenti koji ustaljeno ne izlaze na izbore, a nalaze se na biračkim popisima. Sve tri posavske općine dovoljno su malene da se lako može skenirati cijelo glasačko tijelo i najmanji je problem identificirati potencijalne apstinente. A takvi su svi bolesni koji zbog svog stanja  vjerojatno ili gotovo sigurno neće izlaziti na izbore. Tu su i mahom nepismene osobe kojima izbori ne znače ništa, pa i ne pomišljaju izlaziti na izbore. A daleko najveći potencijal su oni koji su otišli na rad u inozemstvo. Koji su daleko od svojih biračkih mjesta i koji su najmanje zainteresirani da glasaju na izborima u BiH.

Kako se dolazi do osobnih dokumenata? Da smo pravna država vjerojatno bi nam to mogla objasniti policija. Ne znamo sve te mutne metode, ali znamo da se one događaju. Ljudima se skeniraju osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole. Važno je doći do identifikacijskog dokumenta kojeg CIK priznaje. Na svakom od tih dokumenata nalazi se i potpis potencijalne žrtve. I to je sve što je potrebno hohštaplerima iz političkih stranaka.

Premda je u gornjem tekstu rečeno da se ovim mutnim radnjama bave gotovo svi politički subjekti intencija je da su vodeći oni najveći. Najveće političke stranke zacijelo imaju i najviše zaprljane prste u tim nezakonitim i nečasnim radnjama. Velike stranke imaju operativu pa čak i državne službe koje su potajno uključene u ovu vrstu organiziranog kriminala. Uostalom izborni rezultati po broju dopisnih glasova na to upućuju.

U slučaju Županije Posavske izborna baza s krivotvorenim dokumentima, odnosno vlasnicima dokumenata, su jednako tako fiktivne adrese u Republici Hrvatskoj. Stranački aktivisti šalju CIK-u zahtjev za glasanje putem pošte iz inozemstva. Uz zahtjev prilažu kopiju dokumenta za identifikaciju i lažnu prijavu sa lažnom adresom. Adresa je često stvarna, ali birači čiji su dokumenti falsificirani nemaju nikakvih dodirnih točaka s tim adresama. Stranka ih prijavi lažno i CIK-u dostavlja podatke sa tih lažnih adresa.

CiK naravno ništa ne provjerava, jer da provjerava mogli bi na kovertama vidjeti žigove pošta iz BiH.

Tisuće koverata odaslano je iz Orašja, Odžaka, Gradačca, Brčkog i drugih gradova u Bosni, I CIK-u ništa ne znači što im prijavu i zahtjev za glasanje iz inozemstva šalju, recimo, iz Gradačca, a adresa birača je negdje u Osijeku?! Tako očita prijevara da bi ju dijete otkrilo, ali eto CIK to ne primjećuje.

Nije poznato što CIK provjerava i kako provjerava, ali je poznato da su potvrdili većinu tih lažnih prijava. Poslali su glasačke listiće na te fiktivne, može se reći i usputne adrese.

Kada pošta s glasačkim listićima stigne na odredišta onda ih stranački aktivisti sve pokupe i donesu u svoju stranačku bazu u Posavini. Uglavnom se u procesu prijevara koriste hrvatski poštari. Za dobru dnevnicu poštar već u pošti razvrsta „dragocjen plijen“ u posebnu vreću. Jedan SMS poziv i po robu se tajno dolazi. Na carini i u graničnoj policiji svakako su stranački kadrovi kojima neće pasti na pamet da izvrše kontrolu potencijalno sumnjivih vreća sa glasačkim listićima. Doduše i nije ta roba toliko kabasta da ju je teško sakriti negdje u automobilu ili kakvom kombi vozilu.

U stranačkim centralama, uz prisustvo najviših stranačkih glavešina, križaju se imena onih za koje stranka odluči da trebaju proći. Kada se križanje završi, listići se pakuju u koverte i sve se ponovo putem pošte šalje CIK-u. U Sarajevu se takva pošta zaprima. Kada ti  listići dođu na red, koverte se otvaraju, glasovi na listićima broje i dodaju na saldo „pobjednika“.

Time se dolazi do konačnih izbornih rezultata. Naravno, tu se još prebroje glasovi sa potvrđenih listića i ono što skupe mobilni timovi i uz rezultate sa redovitih biračkih mjesta dolazi se do konačne liste i redoslijeda kandidata koji će uči u Skupštinu, u našem slučaju u Skupštinu Županije Posavske. Ostale razine vlasti u Posavini nisu toliko atraktivne jer su šanse da Posavina izabere nekog zastupnika vrlo male. Obično prođe jedan zastupnik u parlament FBiH i to je sve što Posavina može izabrati.

Sada dolazimo do činjenica koje potvrđuju da na ovim izborima imamo ozbiljne izborne prijevare koje će u velikoj mjeri utjecati na izborni rezultat.

U sve tri posavske općine došlo je do povećanja broja dopisnih glasova. U postocima to izgleda ovako.

„Najpošteniji“ su bili u Orašju. Njihov broj  prijavljenih dopisnih glasova povećao se za 61%. Slijedi općina Domaljevac-Šamac u kojoj se broj dopisnih glasova povećao za 77%. Najvrijednije su bili u Odžaku koji bilježi povećanje od čak 182% registriranih dopisnih glasova u odnosu na izbornu 2016. godinu. Prosječno u Županiji Posavskoj to povećanje iznosi čitavih 92%. Slikovitiji prikaz pogledajte na grafikonu ispod.

Slikovit je i drugi grafikon gdje se lijepo vidi koliki je udio tih dopisnih glasova u odnosu na glasove s redovitih biračkih mjesta. Naravno, pod uvjetom da i na ovim izborima izađe jednak broj birača na svim biračkim mjestima u Županiji Posavskoj kao i za izbore prije 2 godine. Zbog velikog vala iseljavanja koji je zadesio Posavinu u ove zadnje dvije godine sasvim je sigurno da će izlaznost na svim biračkim mjestima biti manja i da će stvarni pokazatelji biti još gori nego grafikon ispod pokazuje.

Tako vidimo da je općina Orašje ima dodatnih 28% glasova koji će pristići putem pošte. Općina Domaljevac-Šamac će putem pošte dobiti dodatnih 91% glasova. Zamalo jednako kao i na redovitim biračkim mjestima na području cijele općine. Iako općina Odžak ima najveći rast u produciranju dopisnih glasova na njihovoj općini doći će do najmanjeg povećanja broja glasova od „samo“ 28%.

To znači da će na razini Županije Posavske u kojoj izađe nešto manje od 14.000 birača kandidatima na stranačkim listama biti pridodana još 4.704 glasa koji će doći putem pošte. Što je povećanje glasova za nemalih 34%.

Napomena: Broj registriranih birača putem pošte (drugi stupac) nije uračunat u broj birača prikazan u prvom srupcu (ekvivalent izlaznosti od prije dvije godine). Treći stupac prikazuje rezultat drugog stupca izražen u postocima i koji se pridodaje redovitim biračima prikazanim u prvom stpcu. Tako npr za Orašje vrijedi: Prije dvije godine u Orašju su na izbore izašla 6.534 birača. Na broj koji izađe ove godine (u proračunu je postavljeno da će to biti isti broj) dodat će se 1.825 dopisnih glasova. Tih 1.825 dopisnih glasova predstavljaju povećanje od 28% uodnosu na birače koji su izašli na redovna biračka mjesta. Na grafikonu prikazano plavom bojom.

To praktično znači da će svaki treći zastupnik u Skupštini Županije Posavske biti izabran prijevarom i nepoštenim stranačkim rabotama. Vrlo mali broj, od tih 4.704 dopisna glasa, je uredan. Tj. radi se o stvarnim registracijama građana za dopisno glasovanje iz inozemstva. Po nekim procjenama udio legalnih glasova ne prelazi 5%. I njih treba uzeti sa rezervom, jer javna je tajna da su i to naručeni stranački glasovi za koje birači nisu zainteresirani, ali po zahtjevu stranaka izlazi im se u susret. Ako ništa tih 5% birača makar zna komu su poklonili svoj glas.

I zadnji grafikon u ovom pregledu daje sličnu sliku. Jednako prikazuje udio lažnjaka (narančasta boja) u odnosu na broj glasova koji su evidentirani na zadnjim općinski izborima prije dvije godine (plava boja).

Nakon ove analize više nema nikakvih dilema. U Posavini je mafija uzela izbore pod svoje. Očite izborne prijevare s krađom identiteta i lažiranjem prijava za dopisno glasovanje kreirat će novi saziv Skupštine Županije Posavske i odredit će skupštinsku većinu koja će birati Premijera i Vladu ŽP.

Od 21 zastupnika, koliko ih se bira u Skupštinu ŽP, njih sedam (7) bit će izabrano prijevarama na gore opisan način.

Podsjetimo na prošlim općim izborima 2014. godine HDZ BiH je osvojio 7 mandata koliko i HDZ 1990. To im je bilo dovoljno da HDZ BiH sa SDA i nekim prebjezima iz „devedesetke“ sastave većinu koja se održala evo već pune 4 godine. Ta većina je u te 4 godine potrošila više od 165.000.000,00 KM proračunskog novca. Rezultate nećemo analizirati nego ćemo samo dati do znanja koju političku moć imaju ovi pokradeni glasovi koje ćemo dobiti putem pošte.

Ako Središnje izborno povjerenstvo, SIPA i ostale nadležne institucije uključujući i tijela Međunarodne zajednice ne spriječi ovu lakrdiju od izbora imat će se svaki od njih smatrati krivim i odgovornim. Ako sve prepuste stihiji, kako se od njih inače i očekuje, onda izbori u Posavini više nemaju nikakvog smisla. Onda mafiji treba prepustiti da uživa u svojoj državi i da narod ne zamajava lažnom demokracijom, poštenjem i čašću u koju se kunu sa govornica.

Narod je ionako indolentan i oguglao je na sve. Ne postoje nikakve šanse da se organizira i da spriječe očitu izbornu prijevaru. Posavci su dotučeni. Na koljenima su i njihovom sudbinom se igraju tzv. zaštitnici naroda kojima je do naroda stalo kao do lanjskog snijega.

Teško je danas znati tko je najviše mešetario. Ali jedno je sigurno, ako CIK dozvoli ovu očitu prijevaru objavom rezultata nakon izbora znat ćemo tko je u Posavini Boss. Ili ih ima malo više. Sve će se sigurno saznati.

Ljudevit Posavski | e-Posavina.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više