Think Different
Glas slobodne Posavine!

Čija prava brani pučka pravobraniteljica – puka ili Andreja Plenkovića?

Širenje antireferendumske kampanje!

0 11

Pučka pravobraniteljica, Lora Vidović, javno je podržala premijera Plenkovića i ministra Kuščevića u onemogućavanju prava građana na referendum, istaknuo je Hrvoje Pende, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje, na konferenciji za medije u Rijeci.

Umjesto da zaštiti građane, kako ju je zatražila GI Narod odlučuje u pritužbi, Pravobraniteljica je u svojoj analizi referendumske situacije ponovila neistine Plenkovića i Kuščevića da se u slučaju referendumskog prijedloga GI Narod odlučuje radi o zadiranju u prava nacionalnih manjina.

Pende je naglasio kako se u drugom referendumskom pitanju, za koje je potpis dalo preko 407 000 građana Hrvatske, ne radi o odlučivanju o pravima manjina, nego o pravičnoj regulaciji mandata saborskih zastupnika koji su izabrani na listi nacionalnih manjina.

“Budući da su izabrani po privilegiranom sustavu i njihov mandat mora biti reguliran na drukčiji način na što već godinama upozoravaju ustavnopravni stručnjaci i stručnjaci iz područja izbornog sustava s čime su sigurno upoznati i premijer i Pučka pravobraniteljica”, rekao je Pende.

“Osim što daje jasnu potporu premijeru, a osnovna zadaća joj je da građanima, odnosno, biračima štiti njihova prava pred tijelima javne vlasti, Pučka pravobraniteljica štiti leđa premijeru i Vladi”, iskanuo je.

Pravobraniteljica je dala otvorenu podršku novom Vladinom Prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, čijim bi se usvajanjem znatno otežale referendumske inicijative u budućnosti s obzirom da bi se građanske inicijative, koje se okupljaju na volonterskoj bazi, izjednačile s političkim strankama i trebale podnositi opsežna izvješća kao da poput političkih stranaka iza sebe imaju izgrađenu financijsku i ljudsku infrastrukturu. “Ovime se od samog početka oduzima mogućnost da se pokreću određene inicijative i referendumi za koje birači smatraju da su potrebni”, rekao je Pende.

“Na taj način Pučka pravobraniteljica podržava Vladu u jednoj od najsramnijih epizoda moderne hrvatske države, a to je onemogućavanje iskaza narodne volje”, zaključio je.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više