Think Different
Glas slobodne Posavine!

Bruxelles očekuje izmjenu Izbornog zakona?

Željko Komšić za TV1

0 79

Nedavno održani sastanak članova Predsjedništva sa visokim zvaničnicima Evropske unije u Briuxellesu Komšić ocjenjuje kao dobar.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić bio je gost večerašnjeg izdanja Dnevnika TV1 u 19 sati.

Ustavni sud se jučer proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Komšić smatra da njegovo mišljenje sada više nije ni bitno.

“(Ustavni) Sud je uradio ono što ima pravo da uradi i malo je nezgodno komentarisati tu odluku. Ja bih Vam sada mogao politički i pravnički objašnjavati šta ja mislim o tome, no sa aspekta pozicije na kojoj se ja nalazim, mislim da to nije ni pametno”, rekao je Komšić.

Nedavno održani sastanak članova Predsjedništva sa visokim zvaničnicima Evropske unije u Briuxellesu Komšić ocjenjuje kao dobar.

“Bilo je dobro. Ja koliko mogu da vidim, mislim da je zvaničnike Evropske unije najviše pozitivno iznenadilo što nije bilo između nas bilo kakve vrste konflikta. Pazite, mi smo pričali o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Naravno da smo rekli da postoje razlike kada je riječ o NATO-u, da je to jedan od razloga zašto još nije došlo do imenovanja mandatara. Ali nije bilo nikakve prepirke i rasprave oko toga”, izjavio je Komšić.

Komšić je otkrio da im se nenajavljeno pridružio i Juncker, što je dokaz da su u Bruxellesu stvari prošle harmonično, ali i šta Bruxelles očekuje od Bosne i Hercegovine.

“Rekli su nam da moramo dostaviti odgovore na ova dopunska pitanja koja su nam došla… Iz naših institucija nas stalno obavještavaju da je riječ o tehnici, da je još riječ o prijevodu na engleski jezik nekoliko pitanja. Rekli smo: sazvat ćemo sada nakon povratka u Sarajevo sve one ljude koji rade na tome – je li zaista to to ili postoji nešto drugo. Implementacija izbornih rezultata, odnosno formiranje vlasti. Do formiranja vlasti mora doći. I treća stvar koja je pomenuta u razgovoru od strane gospođe Mogherini – ona je to u jednoj rečenici rekla, nije puno obrazlagala, ali svaka riječ i rečenica je u takvim razgovorima važna – to su izmjene Izbornog zakona, bez navođenja pravca u kojem se to treba dešavati”, otkrio je Komšić u Dnevniku TV1.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više